Autopaper Deventer

16 april 2019

Autopaper Deventer 16 april 2019


Honda CR-V: SUV-bestseller nu ook als hybride!

DEVENTER - De nieuwe Honda CR-V Hybrid staat sinds afgelopen maand in de showroom bij de Honda-dealers. Het is een mooie toevoeging aan het gamma voor kopers die graag een duurzame SUV willen die veel innovaties en opties biedt. De hybrid biedt een mooie balans tussen uitstekende prestaties en zuinig rijgedrag.

Honda introduceerde eind vorig jaar de nieuwe versie van de CR-V, die als benzineversie zowel in handgeschakeld als automaat leverbaar is. De nieuwe CR-V kreeg veel wijzigingen ten opzichte van het uitgaande model. Het uiterlijk kreeg een grondige facelift waardoor hij wat speelser oogt. Brede wielkasten en mooie achterlichtunits geven hem een herkenbaar uiterlijk in zijn segment. Honda voegde ook een optionele derde zitrij toe, waarvoor de auto ook iets groeide. Nu is dus ook de zuinige hybride-versie verkrijgbaar.

Veelzijdig en duurzaam?
Honda heeft al meer dan twintig jaar ervaring met hybride-auto's, wat duidelijk zichtbaar is in de mooi doorontwikkelde technologie. De CR-V Hybrid is Honda's eerste SUV die beschikt over het unieke Honda Intelligent Multi Mode Drive (I-MMD). Dit zorgt voor een krachtige en directe respons. De auto en bestuurder kunnen al dan niet automatisch kiezen voor de meest efficiënte aandrijfmethode: volledig elektrisch, hybride of op de verbrandingsmotor. De Hybrid is voorzien van een 2.0 liter Atkinson Cycle benzinemotor en een krachtige elektromotor; samen zorgen deze motoren voor een zeer gunstig verbruik en lage CO2 uitstoot. Bijzonder is dat de auto geen traditionele versnellingen heeft, maar beschikt over één vaste versnelling. Inderdaad, de techneuten hebben alle registers opengetrokken. Angst dat het kapot gaat, hoef je niet te hebben. Dat weten we uit ervaring met Honda.

Genieten?
De CR-V biedt een verrassend comfortabel en dynamisch rijgedrag. Door zijn nieuwe innovatieve wielophanging is het weggedrag heel stabiel. De dempers hebben namelijk een "dubbel binnenwerk": een voor het opvangen van grote oneffenheden (in balans houden van het koetswerk) en een voor kleine oneffenheden (comfort). Daarom is de CR-V in de regel comfortabel, maar altijd stabiel en veilig wanneer sportief wordt gereden. Het comfortabele onderstel in combinatie met de stille hybride maakt het een verademing om mee te rijden. Bij wegrijden en ook tijdens de eerste kilometers binnen de bebouwde kom doet de CR-V dat vaak volledig elektrisch, de mededeling EV verschijnt dan in het instrumentarium. Zodra we optrekken naar zo'n 80 km/h springt de benzinemotor tot leven en heeft de CR-V ruimschoots vermogen om vlot door te trekken. Kortweg een perfecte balans tussen comfort en dynamisch rijden.

Veilig op weg met de caravan

DEVENTER - De eerste echt warme dagen van het jaar liggen al weer achter ons; hopelijk de opmaat naar een mooie zomer. En in de zomer kiezen weer vele Nederlanders er voor om met de caravan op pad te gaan. Dit moet echter wel veilig gebeuren, wat nog lang niet altijd het geval is.

Hoewel er de afgelopen jaren een verschuiving zichtbaar is van de caravan naar de camper vanwege het grotere comfort, blijft de caravan toch nog een geliefd en oer-Hollands kampeermiddel. In Overijssel zijn ongeveer 42 caravans en campers per 1.000 inwoners te vinden, wat relatief veel is.

Caravan-check
Voor u op vakantie gaat is het belangrijk om de caravan zelf goed na te laten kijken. Er worden tegenwoordig steeds vaker caravan-checks georganiseerd in veel gemeenten, al dan niet door een lokale caravan-ondernemer of juist door de politie. Deze caravan-checks kijken naar de belangrijkste punten om veilig op weg te kunnen. Zo moet uw caravan natuurlijk voorzien zijn van goed werkende verlichting en remmen. Daarnaast is het belangrijk om onder meer de gasslangen te laten controleren. Ook wanneer uw caravan gewoon binnen staat in de opslag blijft onderhoud noodzakelijk; dit soort componenten slijten ook wanneer u ze niet gebruikt.

Beladen
Het beladen van de caravan is een kunst op zich. Veel caravans worden nog te zwaar beladen, wat een fikse boete tot 300 euro op kan leveren. Controleer dus goed hoeveel u precies mag laden in de caravan, maar ook het maximale trekgewicht van uw auto. Het goed verdelen van het gewicht is belangrijk om slingeren te voorkomen. Door middel van een kogeldrukmeter is te zien of u een goede balans hebt. Als advies geldt een kogeldruk van 5 tot 10 procent van het totaalgewicht van de beladen caravan. De maximale kogeldruk staat vaak aangegeven naast de stekkerdoos op een plaatje op de auto. U mag hier tegenaan zitten, maar niet eroverheen. Een te lage kogeldruk verhoogt het risico op slingeren. De zichtbaarheid is ook een belangrijk aspect van het rijden met de caravan. Zo is het gebruik van een deugdelijke set caravanspiegels verplicht. Zonder deze spiegels is het natuurlijk ronduit gevaarlijk om de weg op te gaan en u bent aansprakelijk in geval van ongevallen.

Check de regels
Hoewel de meeste caravanners een goed besef hebben van de Nederlandse regels kunnen deze elders in Europa anders zijn. Het is daarom belangrijk om de regels voor uw beoogde vakantieland vooraf te controleren.

Grouwstra Auto's biedt veel voordeel tijdens paasdagen!

DEVENTER - Grouwstra Auto's viert Pasen dit jaar weer met de gebruikelijke paasshow! Wie op zoek is naar een scherp geprijsde occasion profiteert hierbij van voordeel dat oploopt tot 2.000 euro.

Grouwstra Auto's heeft een wekelijks wisselende voorraad auto's van alle merken. Ook voor aanschaf van een nieuwe personen- of bedrijfsauto van alle merken bent u aan het juiste adres. De paasshow begint deze vrijdag 19 april. U bent op vrijdag en zaterdag van harte welkom tijdens de normale openingstijden. Op eerste paasdag zijn zij gesloten. Tweede paasdag bent u van harte welkom van 11.00 tot 16.00 uur.

Mooi voordeel
Wanneer u tijdens de paasshow een auto aanschaft vanaf 4.500 euro betaalt u de meeneemprijs met afleverpakket. Maar: u krijgt full service! Dit omvat een onderhoudsbeurt en 6 maanden BOVAG garantie. Zo bent u zeker van veel mooie kilometers de komende maanden. Het voordeel loopt hiermee op tot maar liefst 2.000 euro.

Kom langs!
Vanwege het scherpe aanbod en de wekelijks wisselende voorraad loont het zeker om tijdens de paasshow eens de showrooms van Grouwstra Auto's te bezoeken. U bent van harte welkom voor goed advies of een vrijblijvende proefrit. Gevestigd aan de Maagdenburgstraat 1 en Revalstraat 12 in Deventer. Kijk voor meer informatie en de actuele voorraad van de vestigingen ook op: www.grouwstra.nl

Beleef Suzuki bij de Autocity AVK paasshow!

DEVENTER - Heeft u nog nooit een Suzuki gehad en bent u geïnteresseerd in het merk? Bezoek dan de AutoCity AVK paasshow op tweede paasdag om kennis te maken met dit mooie merk.

Suzuki is de afgelopen jaren steeds bekender geworden dankzij goede marketing, maar vooral ook het sterke gamma dat zij tegenwoordig voeren. Zo kunt u tijdens de paasshow kennismaken met de Suzuki Swift Sport, die dankzij zijn dynamische rijgedrag een hoog fun-gehalte heeft. Daarnaast is ook de nieuwe Suzuki Jimny beschikbaar voor een proefrit; de nieuwste versie van deze iconische terreinwagen.

Gezellige paasshow
AutoCity AVK laat u graag kennismaken met deze en andere mooie modellen. De paasshow is hét moment om eens het merk Suzuki te beleven; van de auto's tot de professionele dealers zoals AutoCity AVK. Service is immers een belangrijk aspect van de koop. Er is voor jong en oud iets te beleven; zo kunnen de kinderen zich vermaken in een speelhoek.

Gratis accessoires
Bij aankoop van een nieuwe Suzuki ontvangt u ook een gratis accessoirepakket ter waarde van 750 euro. Deze is te besteden op vooraf samengestelde pakketten, afhankelijk van uw gekozen model. Zo omvat het Jimny-pakket een retro-look grille, spatlappen voor en achter en een laadruimtehoes. Vraag naar de voorwaarden. AutoCity AVK biedt bovendien ook een hoge inruilwaarde voor uw dealer-onderhouden auto, waardoor de aankoop van uw eerste Suzuki extra aantrekkelijk is!

Kom langs
De AutoCity AVK paasshow is op tweede paasdag van 10.00 tot 16.00 uur. Kom langs aan de Revalstraat 2 in Deventer. Kijk ook op: www.autocityavk.nl

Wie werkt maakt fouten

Dit gezegde kent iedereen wel: wie werkt maakt fouten. Fouten maken is ook niet erg, maar soms wel irritant, vervelend of pijnlijk. Vaak ligt het eraan welke fout er gemaakt wordt. Is dit iets op het gebied van de gezondheid, dan is dit heel erg en vaak heel vervelend of pijnlijk. Zeker als het heel grote gevolgen heeft. Velen van u kennen wel zo'n voorval of hebben hier wel eens verhalen over gehoord. Ik heb zelf heel veel vertrouwen en respect voor de mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en weet ook dat de werkdruk vaak te hoog is, waardoor er wel eens iets mis gaat. Blijft echter altijd vervelend en pijnlijk.

Waar ik me vaak meer over verbaas, zijn de fouten die onnodig zijn door ondeskundig handelen, verkeerde berekeningen, vreemd graaigedrag, politieke dwalingen of ongepast gedrag, gemakkelijk geld uitgeven wat toch niet van jezelf is, maar van de overheid.

We kunnen allemaal dit soort zaken wel noemen of benoemen. Zomaar een paar voorbeelden: de grote hoeveelheden euro`s die naar de Viking gaan, de kosten van vele gemeentelijke bouwwerken in Nederland, de Noord-Zuidlijn, betaald voetbalorganisaties die hun huiswerk niet goed gemaakt hebben, de strijd om het formule 1 circus binnen te halen. Hier gaat belastinggeld naartoe waar menig Nederlander boos om wordt en waarbij er irritatie ontstaat.

De laatste verkiezingsuitslag laat dit volgens mij ook zien. Nederland stemt soms uit onvrede. Wat zal de burger en MKB-ondernemer nu weer boven het hoofd hangen. De politiek roept alweer dat ze euro`s te kort komen voor o.a. het klimaat. Maar moeten wij weer voorop lopen? De autobranche is al jaren de grote melkkoe en kijk nu eens wat er weer gebeurt. De brandstof prijzen zijn fors gestegen, de BPM belachelijk hoog en het resultaat is volgens sommige in de politiek 0.000007 %. Onzin om hier zo veel voor te betalen, omdat andere landen alle regels aan de laars lappen en wij als superklein landje weer voorop willen lopen. Natuurlijk moet er iets gebeuren, maar overheid luister naar de burgers en de MKB-ers. Pak de criminelen aan die lopen te sjoemelen met de techniek, zoals de grote autofabrikanten dat hebben gedaan. En straf ze niet alleen met geld, want daar raak je ze niet mee. Alle topmensen moet je persoonlijk aanpakken, immers ze doen dit bewust en hebben zichzelf al lang verrijkt. Bewust fouten maken en de boel bedonderen. Direct aanpakken en niet als het te laat is. Vaak zie je dan: als het kalf verdronken is dempt men de put.

DEVENTER - Bij Autobedrijf Wesselink is het voordeel voor u. Op diverse voorraadmodellen krijgt u korting of u krijgt gratis iets extra's. Nu is dus de tijd om te gaan voor een nieuwe Civic, Jazz of HR-V.

Ruime Jazz
Zo heeft krijgt u bij de Honda Jazz een Honda Connect navigatie en metallic lak gratis. De Jazz is een modern en aerodynamisch vormgegeven auto en is voorzien van moderne technieken die zorgen voor een goede wegligging, wendbaarheid, veiligheid en comfort. De veiligheidstechnieken zorgen er niet alleen voor dat bij een aanrijding u en uw passagiers beschermd worden, maar ook dat een aanrijding voorkomen kan worden. En ondanks dat het een compacte auto is, heeft dit model door Honda's unieke Magic Seats verrassend veel binnenruimte. Nu krijgt u ter waarde van € 1.210,- het Honda Connect navigatie inclusief 5 jaar gratis updates, die u moeiteloos naar uw bestemming leidt, en metallic lak cadeau.

Honda Civic
Ook voor de Honda Civic geldt een actie op de voorraadmodellen. Zo krijgt u € 1.500,- voorraadvoordeel, maar ook is er een gelimiteerde oplage van de Civic Black Editions voordelig verkrijgbaar. De Civic Black Editions zijn op basis van een Elegance, maar met de nodige extra opties. Zo heeft een Black Edition sportieve zwart lederen bekleding met rood stiksel, zwarte sideskirts, zwarte voorspoiler, zwarte spiegelkappen en zwarte 17 inch lichtmetalen velgen. De Civic Black Editions is verkrijgbaar tegen een meerprijs van € 1.000,- ten opzichte van de normale Elegance prijs. U betaalt voor de Black Edition € 30.075 inclusief het huidige voorraadvoordeel.

Voorraadvoordeel HR-V
De Honda HR-V is een kleine SUV, maar is verder moeilijk te typeren. Het model is qua uiterlijk tegelijkertijd stoer, elegant en sportief. De bijzonder uitstraling van de HR-V geeft dit model echter ook een aerodynamische vorm en mede daardoor heeft de HR-V een laag brandstofverbruik. Het interieur van de Honda HR-V, in welke uitvoering dan ook, laat verder niets te wensen over. Veel zaken zijn elektrisch te bedienen zoals bijvoorbeeld de ruiten. Verder is climate control en verwarmbare voorstoelen standaard in alle uitvoering verwerkt. Ook de systemen die voor extra veiligheid zorgen, verkeersbordherkenning, intelligente snelheidsbegrenzing en dergelijke ontbreken niet. Voor de HR-V geldt nu een voorraadvoordeel van € 1.500,-. U kunt daardoor al vanaf € 27.265 in een nieuwe HR-V rijden.

Meer weten?
Stap binnen in de showroom van Honda Wesselink aan de Solingenstraat 7 in Deventer en laat u uitgebreid informeren over de voorraadmodellen, de nieuwste modellen en de acties.

Voordelig leasen: de Fiat 500 Lounge

DEVENTER - De Fiat 500 is een auto die u snel herkent tussen alle andere auto's op straat. Het lijnenspel maakt dat dit model van Fiat er speels en misschien zelfs een beetje ondeugend uitziet.

Al ruim 60 jaar geleden produceerde Fiat de eerste 500 en steeds komt er een nieuwe uitvoering, omdat het een populair model blijft. En ook u kunt erin rijden, want de Fiat 500 Lounge heeft nu een voordelig private lease-tarief vanaf € 227,- per maand.

Uitrusting
U krijgt voor € 227,- per maand een Fiat 500 met een Twinair Turbomotor met 80 pk, lichtmetalen velgen en een panorama dak. Zowel bumpers als deurgrepen zijn in de carrosseriekleur gespoten. Verder heeft de 500 Lounge U-connect navigatie met DAB+ radio en Bluetooth, airconditioning en cruise control. Ook is de auto voorzien van de standaard veiligheidssystemen, zoals airbags voor zowel bestuurder als passagier, maar ook Window airbags en Knie airbag ontbreken niet. Verder krijgt u van de parkeersensoren hulp bij het parkeren. Liever een Cabrio-uitvoering? Ook daarvoor zijn er nu tijdelijk extra scherpe tarieven!

Voorwaarden
De actie is slechts geldig op een beperkt aantal auto's, dus wacht niet te lang. De prijs vanaf € 227,- is gebaseerd op een leasecontract met een looptijd van 48 maanden en 10.000 km per jaar. Zoals u bij private lease mag verwachten zijn onderhoud, verzekering en wegenbelasting inbegrepen in het maandbedrag, maar de brandstofkosten komen voor uw eigen rekening. Ga voor meer informatie en de volledige voorwaarden van deze actie naar www.snipperling.nl of breng een bezoek aan de showroom aan de Hunneperweg 7 in Deventer of aan de Laan van de Dierenriem 38a in Apeldoorn. En wie weet rijdt u binnenkort ook wel in een mooie Fiat 500!

Column

Het spook van de IKEA

Mijn vrouw wordt er soms gek van, rijd ik weer naar het einde van die grote IKEA parkeerplaats om onze auto stil en verlaten te parkeren. Liefst niet naast andere auto’s en ook niet op een plek waar je een minuut later een heel gezin uit een beetje SUV ziet stappen. En zeg nou zelf, hoe vaak ben je niet teruggekomen bij je auto na een dagje shoppen om te ontdekken dat er een parkeerdeuk in die blinkende bolide van jou is achtergelaten. Vandaag de dag is het heel gewoon dat er geen briefje achtergelaten wordt door de veroorzaker. Het zou die veroorzaker namelijk eens no-claim korting kunnen gaan kosten als de verzekering wordt ingeschakeld.

Nu is het wel zo dat een modern autoschadeherstelbedrijf voor relatief weinig geld zogenaamd ‘spotrepair’ kan uitvoeren, zodat overspuiten niet nodig is. Ik heb er in de afgelopen jaren meermaals gebruik van gemaakt. Maar toch, het is schade waar je niet zelf verantwoordelijk voor bent. Hoezeer die rekening dan ook mee kan vallen, het blijft zuur.

Als ervaringsdeskundige heb ik ook een aantal tips. Het is bijvoorbeeld beter om je auto juist niet te ruim naast een andere auto te parkeren. Hoe meer ruimte er is om een autodeur te openen, hoe groter de hoek is waarin de deur uit kan slaan en des te ‘scherper’ kan die deur dan in jouw auto terechtkomen. Maar ook parkeren naast hoge SUV’s zorgt voor meer ‘raakkansen’ buiten de bekende rubberen stootstrips, die op auto’s van dezelfde hoogte zo zijn aangebracht dat ze parkeerdeukjes moeten voorkomen. Of je koopt een Citroen Cactus, die is standaard voorzien van grote plastic panelen, maar daar moet je dan weer van houden. En de laatste tip is voor mij als autogek de meest lastige, pak ook eens de fiets als je wilt gaan shoppen...

Foto: Ra-Smit Wikipedia

Interieur?
Wanneer we de deur van de CR-V openen straalt de luxe ons tegemoet. De afwerking is uitstekend en we hebben over de hoeveelheid opbergvakjes en handige bekerhouders niets te klagen. Honda heeft keuzehendel voor de automaat weggelaten en daarvoor knoppen in de plaats gezet om de auto in de juiste rijmodus te zetten. Achter het stuur hebben we een mooi instrumentarium met alles binnen handbereik. Honda's Driver Information Interface houdt ons verbonden met alle telefoonfuncties maar ook intelligente onderhoudsinformatie over de auto. Zo beschikt het Honda Connect systeem standaard over Android auto en Apple carplay om u mobiel met de buitenwereld te houden. Een ander belangrijk aspect van deze SUV: de binnenruimte. Je koopt zo'n auto immers toch ook voor een groot deel om aangenaam te kunnen reizen en veel mee te kunnen nemen. Er valt op beide aspecten niets te klagen. De wielen staan iets meer op de hoeken; de wielbasis groeide met 4 centimeter naar 2.66 meter en de breedte groeide met 35 millimeter naar 2.12 meter. Dit vertaalt zich in de praktijk in meer beenruimte voor de achter passagiers, evenals meer hoofd en heupruimte.

Veiligheid centraal?
Uiteraard voert Honda ook de nodige innovaties op het gebied van veiligheid door. De nieuwe CR-V Hybrid beschikt over onder meer Collision Mitigation Braking, wat waarschuwt voor gevaar en actief remt om de ernst van een aanrijding te beperken. Ook waarschuwing bij het verlaten van de rijbaan, verkeersbordherkenning, een intelligente snelheidsbegrenzer, adaptieve cruise control en 'van de weg raken'-preventie zijn onderdeel van Honda's SENSING-veiligheidspakket. De actieve rijstrookassistent zorgt dat de auto op de snelweg keurig binnen
de lijnen blijft rijden. Letten we even niet op dan stuurt de CR-V bij en als de aandacht te lang weg blijft dan geeft de auto geluid en trilling-signalen. Optimale veiligheid dus.

Conclusie?
Honda introduceert de vijfde generatie van de CR-V met als belangrijkste nieuwkomer de hybride aandrijflijn. Het grootste doel was om deze SUV slimmer te maken dan de concurrentie. En dat is gelukt, hierdoor zullen niet alleen de huidige eigenaren van een CR-V voor deze nieuwe generatie kiezen, maar moeten ook berijders van SUV's van andere merken worden verleid. Een intensieve testrit bewijst dat Honda perfect in die opzet is geslaagd. Juist door het kiezen voor hybride aandrijving is de CR-V Hybrid zuiniger en comfortabeler dan een standaard SUV. Daarbij biedt de CR-V bovengemiddeld veel ruimte, perfecte rij-balans en een moderne uitrusting.

Prijzen
Comfort 2WD        € 40.960
Elegance 2WD € 43.435
Lifestyle 2WD        € 46.935
Lifestyle 4WD        € 49.925
Executive 4WD € 53.530
        

Fastned naar de beurs voor meer investeringsruimte

DEVENTER - Het bedrijf Fastned gaat naar de beurs. Hoewel aandelen en beursnieuws doorgaans niet zo spannend zijn, is het toch goed nieuws voor de automobilist: dit bedrijf specialiseert namelijk in de plaatsing van snellaadstations voor elektrisch rijden.

Het bedrijf heeft al een beursnotering op de 'alternatieve' Nxchange, maar de ambitie is nu om dit jaar een notering aan de Euronext te krijgen. Hiermee zijn de aandelen ook voor het brede publiek te koop. Met het verkopen van aandelen krijgt het bedrijf een belangrijke financiële injectie. Dit geld is ook echt nodig om de komende jaren nog meer snellaadstations in heel Europa aan te kunnen leggen. Op dit moment beschikt Fastned over 91 snellaadstations in ons land en in Duitsland. Er liggen ook al plannen voor stations in andere landen, waaronder Frankrijk en België.

Uitdaging
De groei van elektrisch rijden was groot de afgelopen jaren, waardoor ook het klantenbestand van Fastned fiks groeide. Het bedrijf moest hierdoor wel leningen aangaan om te kunnen investeren. Een beursgang is uiteraard een uitdaging op zich, aangezien je hiermee ook een stukje controle over je eigen bedrijf uit handen geeft. Maar het is een uitdaging die Fastned graag aan lijkt te gaan. Volgens een interview van RTL Z met directeur Michiel Langezaal verwacht het bedrijf een snelle omzetstijging wanneer 1 tot 1,5 procent van de auto's elektrisch is.

De toekomst
De groeiende populariteit van elektrisch rijden biedt dus mooie kansen voor dit Nederlandse bedrijf, hoewel uiteraard ook anderen deze trend zien en hier op in willen spelen. Zo verloor Fastned in januari vorig jaar een rechtzaak, waardoor ook anderen laadpalen mogen plaatsen op locaties waar Fastned vergunningen voor heeft gekregen. Zo is ook het bedrijf MisterGreen bezig om snellaadstations te plaatsen. Verder zijn ook overheden en bedrijven steeds actiever om op eigen gelegenheid en kosten laadpalen aan te leggen in de steden en kernen. Hoe de toekomst van het snellaad-bedrijfsmodel er ook uit komt te zien: de elektrisch rijders van de toekomst hoeven waarschijnlijk niet ver te zoeken naar een laadpunt.

Prijzen en Pluspunten

Pluspunten:

+ Veelzijdige SUV
+ Praktische rijmodussen
+ Hoogwaardig interieur
+ Dynamisch rijgedrag

Prijzen

Vanaf-prijzen Honda CR-V Hybrid
op basis van 2WD-versies.

Comfort: 40.960 euro
Elegance: 43.435 euro
Lifestyle: 46.835 euro
Executive: 53.530 euro

Bestelwagen Besteldagen bij Opel Broekhuis

DEVENTER - Opel bestaat dit jaar 120 jaar; een feestje dat zij graag vieren met alle klanten. Naast de vele leuke kortingen op personenauto's kunt u als ondernemer ook meegenieten van leuke kortingen.

Deze hele maand april staat in het teken van de Bestelwagen Besteldagen. Hierbij krijgt u gratis upgrades naar keuze met een waarde tot wel 5.500 euro. Er zijn diverse upgrades beschikbaar, afhankelijk van uw gekozen model. Opel heeft diverse modellen bedrijfswagens in het huidige gamma. Dit zijn de compacte Opel Combo, de grotere Opel Vivaro en voor de ondernemer met een grote vervoersbehoefte: de Movano. De Combo is leverbaar vanaf 13.899 euro, met 2.000 euro aan gratis upgrades. De Vivaro staat voor u klaar vanaf 18.699 euro, hier kiest u tot 5.000 euro aan gratis upgrades. De grote Movano rijdt u al vanaf 22.199 euro. Hier pakt u de maximale 5.500 euro aan gratis upgrades. Dit kunnen bijvoorbeeld upgrades zijn van de L1 naar L2 lengtematen, maar ook navigatie, metallic lak, een trekhaak, achteruitrijcamera of verwarmd stuurwiel en meer.

Service voorop
Als ondernemer weet autobedrijf Broekhuis hoe belangrijk uw auto's zijn voor uw bedrijfsvoering. Als ondernemer mag u dan ook rekenen op een belangrijk stukje service bij het onderhoud of reparaties aan uw bedrijfswagen. Dit is er op gericht om u snel weer op weg te helpen.

Financiering
Uiteraard is ook de financiering van uw nieuwe bedrijfswagen goed mogelijk. Opel biedt u dan ook een aantrekkelijke vijf jaar financiering tegen 1,99 procent rente. Autobedrijf Broekhuis helpt u graag met een passend advies voor aanschaf en financiering. Kom langs aan de Revalstraat 10 in Deventer of Laan van de Dierenriem 85 in Apeldoorn. Kijk ook op: www.broekhuis.nl/opel

Lente-bonus op Hyundai bij autobedrijf Herwers

DEVENTER - Gaat u de lente in met een nieuwe Hyundai? Autobedrijf Herwers laat u graag kennismaken met Hyundai's uitgebreide én scherp geprijsde gamma. Nu extra aantrekkelijk dankzij de lentebonus tot wel 2.000 euro.

Hyundai geeft nog tot eind april mooie kortingen op diverse modellen. U pakt minimaal 1.000 euro korting op de Hyundai IONIQ Hybrid en Plug-In Hybrid die dankzij de bonus leverbaar zijn vanaf 24.695 en 29,395 euro respectievelijk. De Hyundai i10 en i20 zijn al scherp geprijsd, maar met een lente-bonus van 1.500 euro haast onweerstaanbaar. Zo rijdt u al een i10 vanaf 10.395 euro en de i20 vanaf 15.495 euro.

Grootste bonus
De grootste lente-bonussen - 2.000 euro - geven zij op de Hyundai i30, Kona en Tucson serie. De i30 is er in drie varianten; de mooie Fastback (vanaf 27.995 euro), de reguliere i30 (vanaf 20.595 euro) en de Wagon vanaf 22.095 euro. De Hyundai Kona begint dankzij deze actie bij 20.495 euro en de Tucson bij 30.995 euro. Kiest u voor een Hyundai i10 op basis van private lease? Autobedrijf Herwers biedt u de unieke snelle lease aan. U kiest uw auto en kunt dezelfde dag al de auto in ontvangst nemen. U least al een Hyundai i10 vanaf 199 euro per maand. Vraag naar de voorwaarden. Deze actie is beperkt geldig op voorradige auto's. Autobedrijf Herwers ontvangt u graag voor een vrijblijvende proefrit en goed advies. Gevestigd aan de Solingenstraat 3 in Deventer en Laan van de Dierenriem 29 in Apeldoorn. Kijk ook op: www.herwers.nl/hyundai

Toyota Proace Creator: veelzijdig én een lage fiscale bijtelling

DEVENTER - De Toyota Proace Creator heeft standaard een 2.0 dieselmotor onder de motorkap, die zorgt voor 122 pk. Dat gecombineerd met een laadvermogen van maximaal 1.500 kg en een trekvermogen van 2.500 kg maakt van dit type de ideale bus voor een ondernemer.

De Proace Creator is leverbaar in verschillende uitvoeringen. De Worker heeft een inhoud van 5,3 m3 en wanneer u meer inhoud wenst, is de Long Worker met 6,1 m3 inhoud iets voor u. Beiden hebben 2 of 3 zitplaatsen. Heeft u behoefte aan meer zitplaatsen? Ga dan voor de Proace Creator met dubbele cabine. Deze biedt aan maximaal 6 personen een zitplaats.

Pluspunten
De Toyota Proace Creator is rijk uitgerust met onder meer 17 inch lichtmetalen velgen, met chroom afgewerkte mistlampen, bumpers en zijbescherming volledig in carrosseriekleur, airconditioning, lederen stuurwiel, Apple Carplay en Android Auto en Full Map Navigatie. Deze rijk uitgeruste bus is al leverbaar vanaf € 19.900,-. Ook de fiscale bijtelling is relatief laag. Met een privé-inkomen tot € 68.507,- is de netto bijtelling € 255,75.

Op = op
De actieperiode loopt nog tot en met 31 augustus van dit jaar, met als uiterste registratiedatum 31 december 2019. Verder zijn er maximaal 250 exemplaren van de Toyota Proace Creator beschikbaar. Voor meer informatie over de Proace Creator, de mogelijkheden om de bus van opties te voorzien, de voorwaarden van deze actie en de financieringsmogelijkheden gaat u naar uw Toyota-dealer: Autobedrijf Wagenmaker aan de Solingenstraat 1 in Deventer.

Beter te vroeg dan te laat: de airco check van Renault

DEVENTER - Het is pas april en tot nu toe zijn er pas enkele mooie dagen geweest, maar nog geen tropische dagen met zo'n hoge temperaturen dat het in een auto bijna niet uit te houden is zonder een goede airconditioning.

Wanneer u dit jaar ook weer wilt kunnen vertrouwen op een goedwerkende airconditioning is het raadzaam om nu al de airco check te laten uitvoeren. Renault heeft daarvoor een speciale actie: U krijgt een dagje wellness cadeau.

Check
De werking van de airconditioning wordt volledig gecontroleerd tijdens de check. Kan de airco de temperatuur op peil houden? Moeten filters vervangen of gereinigd worden? Doen de condensor en verdamper nog wat ze moeten doen? Alles wordt tijdens de airco check nagekeken. Mocht er iets niet helemaal in orde zijn, dan wordt u daarover en over de reparatie- of vervangingskosten geïnformeerd.

Wellness
Wanneer u in de periode van 1 maart tot 31 mei een airco-onderhoud laat uitvoeren, krijgt u een voucher met een unieke code die recht geeft op een dagje wellness bij Thermen Holiday, Elysium, Spa Sense, Spa Puur, Veluwse Bron, Zwaluwhoeve, Spa Weesp, Spa Well of Hezemeer. Het verzilveren van de voucher kan via de actiewebsite www.renault.nl/wellness. Hier vindt u ook alle actievoorwaarden. Of vraag ernaar bij de dichtstbijzijnde dealer, die u eenvoudig vindt via www.renault.nl.

Nog te vaak gesjoemel bij garages

DEVENTER - Volgens de Consumentenbond komt gesjoemel met de APK bij garagebedrijven helaas nog te vaak voor. De consumentenorganisatie trekt deze conclusie op basis van eigen onderzoek met mystery guests.

Het is een vermoeden dat elke automobilist wel eens gehad heeft: is het ontdekte probleem aan de auto wel echt aan de orde? En betaal ik niet teveel voor zo'n reparatie? Gelukkig voeren de meeste garages in ons land deze werkzaamheden correct en zeer serieus uit, maar er zijn nog absoluut rotte appels te vinden binnen de branche.

Onderzoek
Het onderzoek bestond uit een steekproef: zij lieten twaalf auto's keuren bij elf garages. Highlight van het onderzoek: een garage claimde dat de remmen aan vervanging toe waren, kosten: 500 euro. Een second opinion bij een andere garage bleek dat er geen gebreken waren. En vervolgens kwam de controleur van de Rijksdienst voor Wegverkeer tot dezelfde conclusie: er was niets mis met de remmen.

Trucs
Volgens de Consumentenbond is met name 'een grote landelijke keten' het meest gehaaid in het binnenhalen van extra inkomsten. Volgens het onderzoek werden vaak kleine reparaties voor relatief hoge bedragen op de rekening gezet. Zo kostte het vervangen van een stadslichtlampje 11 euro en een 'verdwenen' oliedop 10 euro.

Advies
Het advies van de Consumentenbond is om bij het afkeuren van de auto altijd het keuringsrapport en de factuur te vragen. Bij oudere auto's kan het lonen om deze bij verschillende garages te laten keuren. De voorkeur gaat dan uit naar een bedrijf dat wel keuring doet maar geen reparaties. Zij hebben dan immers geen redenen om u onnodige reparaties in rekening te brengen.

Super Korting op Nissan bij autobedrijf Herwers

DEVENTER - Wie op zoek gaat naar een nieuwe auto vergelijkt graag de scherpste prijzen. Wanneer u een Nissan Micra of Qashqai aanschaft hoeft u niet lang te zoeken naar de beste deal. Bij autobedrijf Herwers pakt u namelijk maar liefst 25 procent korting op deze modellen.

Deze Herwers Super Korting is nog tot eind deze maand geldig op de compacte Micra en de veelzijdige Qashqai. Zo staat de Nissan Micra IG-T 100 pk Tekna editie met metallic lak rijklaar voor 18.750 euro, afgeprijsd van 23.527 euro. U least al een N-Connecta editie vanaf 309 euro per maand.

Qashqai
Gaat u voor de grotere Nissan Qashqai? Hier is de 1.2 DIGT-T 115 pk N-Connecte met Design Pack editie leverbaar voor 26.999 euro, afgeprijsd van 33.387 euro. Riant uitgevoerd met aantrekkelijke opties, waaronder Nissan Around View monitor, een navigatiesysteem, parkeersensoren, gescheiden automatische airconditioning, cruise control en een panoramadak inclusief dakrails. U leaset deze auto al vanaf 389 euro per maand, zo blijft u mobiel zonder bijkomende verrassingen. Ook veel andere modellen zijn deze maand scherp geprijsd dankzij lopende acties. Zo rijdt u al de Nissan Juke vanaf 23.401 euro, de Nissan X-Trail vanaf 35.860 euro en de Leaf vanaf 35.775 euro. Ook diverse bedrijfswagens zoals de NV200, 300 en 400 zijn extra scherp geprijsd.

Kom langs
U bent van harte welkom voor een vrijblijvende proefrit en goed advies. Autobedrijf Herwers is gevestigd aan de Solingenstraat 3 in Deventer en Laan van de Dierenriem 29 in Apeldoorn.

Hoge verkoopcijfers van auto's van het merk Peugeot

DEVENTER - BOVAG en RAI Vereniging hebben de verkoopcijfers van het eerste kwartaal op een rijtje gezet en daaruit blijkt dat Peugeot met 8.890 stuks op de derde plek prijkt.

Peugeot scoorde in alle segmenten een notering in de top 10. Zo werden er van de Peugeot 108 2.314 stuks verkocht en daarmee staat dit model op de tweede plaats van het A-segment. Maar vooral de SUV's van Peugeot deden het goed. De 2008 SUV, 3008 SUV en 5008 SUV zorgden voor maar liefst 38 procent van de totale verkoop van Peugeot. En koploper daarbij is de 3008 SUV.

Foto: Peugeot

Hybride uitvoering
Van de 3008 SUV komt eind dit jaar nog een plug-in hybride uitvoering: 3008 SUV GT HYBRID4. Peugeot gaat hiermee de positie als leider verstevigen. De hybride staat nog niet in de showroom, maar wel de 3008 met enkel een verbrandingsmotor. Eén van de voordelen van de Peugeot 3008 ten opzichte van andere modellen in het C-segment SUV is dat dit model de zuinigste in het segment is. Dit komt door een licht onderstel en een schone PureTech- of BleuHDi-motor. Verder is de auto ook leverbaar als automaat. Zuinigheid is niet het enige dat van belang is, ook het rijgedrag en de vormgeving, met onder meer een volledige digitale i-Cockpit, maken de Peugeot 3008 zeer geliefd bij autobezitters. Kennismaken? Kom naar de showroom van de Peugeot-dealer. De dichtstbijzijnde dealer vindt u via www.peugeot.nl.

Aantrekkelijke paaskorting bij Volvo Nieuwenhuijse

DEVENTER - De paasdagen staan weer voor de deur; naar goed gebruik is dit ook de tijd van leuke kortingen en paasacties. Wanneer u overweegt om een Volvo te kopen, profiteert u bij Volvo Nieuwenhuijse van een aantrekkelijke hoge korting deze week.

Van 19 tot en met 22 april ontvangt u maar liefst 1.000 euro korting bij aanschaf van een occasion of nieuwe Volvo uit voorraad leverbaar. Dit bovenop de al zeer scherpe prijzen die Volvo Nieuwenhuijse hanteert. Zo kunt u dit voorjaar genieten van uw nieuwe auto met een extra glimlach! U bent van harte welkom voor een passend advies of uiteraard een vrijblijvende proefrit. Vraag in de showroom naar de voorwaarden voor de kortingsactie.

Service voorop
Als klant mag u rekenen op een belangrijk stukje service en advies, of u nu een nieuwe of gebruikte auto aanschaft. Zo draagt Volvo Nieuwenhuijse zorg voor vakkundig onderhoud en reparaties aan uw kostbare auto tegen scherpe tarieven.

Kom langs
Volvo Nieuwenhuijse is gevestigd aan de Revalstraat 6 in Deventer en Paramariboweg 68 in Apeldoorn. Kijk voor meer informatie ook op: www.nieuwenhuijse.nl

Update uw navigatie - én neem een echte kaart mee

TWENTE - De vakantieperiode staat weer voor de deur. Zeker voor de automobilist die wat verder weg gaat, is een navigatiesysteem tegenwoordig erg belangrijk. Deze kan u goed helpen om uw weg te vinden naar een mooie vakantiebestemming. Maar... hij kan u óók juist de verkeerde kant op wijzen.

Veel mensen kopen een auto met navigatiesysteem of een los navigatiesysteem en blijven dit gebruiken zonder het kaartmateriaal te updaten. Dit is jammer, want hiermee loopt u toch wel een zeker risico qua navigatieperikelen. Denk u eens in hoeveel werkzaamheden wel niet verricht worden aan de Nederlandse wegen. Hetzelfde werk gebeurt ook onderweg naar uw vakantiebestemming. HIerdoor kan kaartmateriaal niet altijd meer actueel zijn; wegen zijn afgesloten, verlegd of er zijn misschien zelfs wel nieuwe wegen bijgelegd sinds uw kaartmateriaal uitgegeven is.

Investering
Voor veel fabrikanten geldt dat u gedurende een periode na aanschaf gratis aanspraak kunt maken op updates van uw kaartmateriaal. Het is dan ook verstandig om dit bij te houden; vaak moet u later namelijk betalen voor het actueel houden van kaarten. Sommige fabrikanten zoals TomTom bieden daarom ook een vaste updateservice aan, waarbij u vier keer per jaar nieuwe kaartupdates kunt installeren. Het updaten van kaartmateriaal is niet alleen goed qua de veranderende wegen, ook andere verkeersregels en bijvoorbeeld snelheidsbeperkingen veranderen continu. Daarnaast is de toevoeging en actualisatie van 'points of interest' handig. Vergeet natuurlijk ook uw fysieke wegenkaarten niet; deze zijn absoluut onmisbaar wanneer er onverhoopt toch iets mis gaat met uw navigatiesysteem.

Eén is geen
Vanuit de Scouting kennen veel mensen nog wel fenomeen 'altijd voorbereid zijn'. Net zoals menig padvinder altijd een kompas bij zich heeft, is ook een fysieke kaart of - modern - kaartmateriaal op uw telefoon een goede manier om toch voorbereid te zijn op eventuele problemen.

De verkeersregels veranderen

Twee namen: bromfiets en snorfiets. Er hoeven niet veel verschillen te zijn in het uiterlijk van een bromfiets en die van een snorfiets, maar de verkeersregels die voor de beide vervoermiddelen gelden zijn wel degelijk anders.

Een bromfiets heeft een gele kentekenplaat en mag binnen de bebouwde kom maximaal 40 kilometer per uur rijden en buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid 45 km/uur. Het dragen van een helm is in alle gevallen verplicht. Voor een snorfiets zijn de regels niet zo eenduidig. Een snorfiets mag maximaal 25 km per uur en heeft een blauwe kentekenplaat en de bestuurder is soms wel en soms niet verplicht om een helm te dragen.

Plaats op de weg
Een bromfiets rijdt normaal gesproken op een fiets/bromfietspad en bij het ontbreken daarvan op de rijbaan. De gemeente mag als wegbeheerder ook aangeven dat de bromfiets op de rijbaan moet rijden. Een snorfiets reed eerst altijd op het fietspad of op de rijbaan bij het ontbreken ervan. Vanaf juli 2018 hebben gemeenten en andere wegbeheerders de mogelijkheid gekregen om de snorfietser van het fietspad naar de rijbaan te sturen. Wanneer de snorfietser op de rijbaan moet, is deze ook verplicht om een helm te dragen. De wegbeheerder zal in het verkeersbesluit wel moeten aantonen dat en hoe de verschillende belangen zijn afgewogen. Het besluit zal in ieder geval wel moeten bijdagen aan de veiligheid en aan de doorstroming op het fietspad.

Uniek
Amsterdam is de eerste gemeente waar snorfietsers ook daadwerkelijk naar de rijbaan gaan. Hier kunt u vanaf 8 april als automobilist binnen de ring A10 voertuigen met een blauwe kentekenplaat en een maximumsnelheid van 25 km/uur tegenkomen. Een nieuwe situatie die van beide kanten begrip vraagt.

Kentekenplaat foetsie: wat nu?

DEVENTER - Je loopt naar de auto en er valt iets op... een kentekenplaat ontbreekt. Is hij er af gevallen of misschien wel gestolen? Het is goed mogelijk: criminelen maken dankbaar gebruik van de platen voor hun criminele activiteiten. Wat moet je doen in zo'n geval?

Wanneer één kentekenplaat weg is, kan het ook gebeurd zijn bij een ongelukje waar u zelf misschien niets van hebt gemerkt. Bijvoorbeeld een tik tegen een paaltje, of in de wasstraat. Het loont om te kijken of uw plaat wellicht ergens is gevonden.

Aangifte
Wanneer uw plaat niet meer te vinden is of er twee ontbreken is het verstandig om aangifte te doen bij de politie. Dit is niet verplicht, maar het is wel het advies van de RDW. Wanneer iemand dan iets crimineel doet met uw kentekenplaten staat u sterker in de bewijsvoering. Het is belangrijk om de platen dan zo snel mogelijk te vervangen; rijden zonder kentekenplaat mag nadrukkelijk niet.

Boetes: en dan?
Wanneer u toch boetes ontvangt die overduidelijk niet door u veroorzaakt zijn is het belangrijk om bezwaar te maken tegen de boete of rekening. U kunt de foto van uw overtreding opvragen bij het CJIB, wat hopelijk aantoont dat het niet uw voertuig is. Ook kunt u met de aangifte van de politie en bewijzen van misbruik een nieuw kentekenbewijs en nieuw kenteken aanvragen bij de RDW. Als het misbruik aangetoond is, kunt u nieuwe platen aanschaffen. Onder meer de ANWB en Bovag adviseren om de kentekenplaat extra goed vast te zetten, bijvoorbeeld met popnagels of extra schroeven. Platen in een kunststof houder zijn namelijk makkelijk te stelen door dieven.

Benzineprijs in de buurt van recordhoogte

DEVENTER - Slecht nieuws voor wie aan de Nederlandse pomp tankt: de benzineprijzen zitten dicht in de buurt bij de hoogste prijs ooit. Waar zal de stijging eindigen?...

Nederlandse automobilisten betalen al een fiks bedrag voor hun brandstof, waarvan het grootste gedeelte ook nog eens naar de schatkist gaat en niet het product zelf. Zo was de accijns afgelopen jaar al 78,6 procent én u mag ook nog eens BTW afrekenen.

Record
We stevenen af op een vervelend record; afgelopen week steeg de benzineprijs al naar het hoogste niveau van dit jaar: 1,794 euro voor een liter Euro 95. Dit is nog maar een dubbeltje onder de hoogste benzineprijs ooit. Ook diesel en LPG zitten in een stijgende lijn qua prijzen. De fiks stijgende prijzen aan de pomp zijn ook veroorzaakt door de internationale onrust in landen als Libië en productiebeperkingen van de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC).

Wisselvallig
De internationale olieprijzen zijn net zo wisselvallig als het Nederlandse weer, waardoor het gelukkig geen zekerheid is dat we een nieuw record gaan vestigen. Als bijvoorbeeld de olieproducten tóch meer produceren kan dit de prijs weer doen dalen, hoewel dit altijd wat langer duurt om te merken bij de pomp dan de stijgingen... Gelukkig kunt u dicht bij de grens in ieder geval iets goedkoper tanken in Duitsland.

Automatische versnellingsbak vraagt om specifiek onderhoud

Bij regulier onderhoud van de auto worden wel de motorolie en het oliefilter vervangen, maar de olie in de versnellingsbak meestal niet. Dit is echter wel belangrijk. AD Autobedrijf adviseert om automaatbakken periodiek te spoelen en te verversen.

De AD-garages beschikken over een geavanceerde spoelautomaat met een krachtig reinigingsproces waarmee de professionals in de werkplaats de automaat versnellingsbak spoelen, reinigen en voorzien van verse vloeistof. Het spoelen gebeurt op een dynamische manier waarbij de oude vloeistof in combinatie met een krachtige reiniger door het hele systeem, inclusief alle onderdelen, wordt gepompt bij een draaiende motor.

Door tijdens het spoelen alle versnellingen van de automaat te bedienen, wordt het volledige systeem van A tot Z gereinigd. Het niet regelmatig spoelen, reinigen en verversen leidt tot vervuilde olie en een slechte smerende werking. Deze factoren veroorzaken op termijn storingen die tot dure reparaties en revisies kunnen leiden. Voorkomen is dus beter dan genezen. De werkplaats flusht de automaat door deze aan te sluiten op een flushapparaat. Bij het flushen wordt een speciaal flushmiddel toegevoegd. Indien afgesproken vervangt AD ook het ATF-oliefilter.

Uiteraard wordt ook de olie van de automaatbak ververst. Niet alleen de automatische transmissie wordt dus gespoeld, maar ook de automaatbak. Meestal wordt het schakelen na het spoelen ervaren als 'nieuw'. De overgangen in de versnellingen gaan veel soepeler dan voorheen en het comfort wordt verhoogd.

100 jaar comfort van Citroën

Post-production : Astuce Productions Foto: Jean-Brice LEMAL

DEVENTER - Het Franse automerk Citroën kent een lange geschiedenis. In 1919 werd het model Type A geproduceerd. De eerste aan de lopende band geproduceerde auto. Een model voor vier personen met een motor van 10 pk. Nu klinkt dat lachwekkend, maar dat was het begin van 100 jaar Citroën en van dat jubileum kunt u profiteren!

Vanwege het 100 jarig-jubileum heeft Citroën 'Origins Collector's Edition'-modellen van de C1, C3, C3 Aircross SUV, C4 cactus en de Grand C4 Spacetourer op de markt gebracht. Deze Origins hebben karakteristieken van bijvoorbeeld de 2CV, maar natuurlijk wel in een eigentijds jasje. Elk model verwijst naar één van de successen van Citroën. Zo staat de C3 voor personalisatie die ook al mogelijk was bij 'La Traction Avant', een model uit de jaren 30 van de vorige eeuw. Deze modellen zijn nu verkrijgbaar met een jubileumvoordeel oplopend tot maximaal € 2.500.

Kenmerken
De Origins zijn onderscheidend ten opzichte van de andere modellen door bijvoorbeeld de gevlamd grijze stoelbekleding met goudkleurige sierstiksels en 'Origins'-badge. Deze stiksel komen ook weer terug in het dashboardpaneel van de C3. Verder zijn de "Origins' voorzien van speciale matten voor- en achterin de auto.

Post-production : Astuce Productions Foto: Jean-Brice LEMAL

De collectie
Voor foto's, afmetingen, maximumsnelheid en alle wetenswaardigheden van door Citroën geproduceerde auto's in de afgelopen 100 jaar gaat u naar www.citroenorigins.nl. Voor de auto's van nu gaat u naar uw dealer. Op www.citroen.nl kunt u alle dealers vinden.

Maak kennis met de vernieuwde Jaguar XE bij Van Mossel

APELDOORN - Vijf jaar geleden introduceerde Jaguar de XE; een compacte, vierdeurs sedan die uitstekend in de smaak viel bij een brede groep rijders. Een geraffineerd design, uitstekende prestaties en een stukje luxe. Jaguar heeft de XE nu een uitgebreide facelift gegeven; Van Mossel laat u graag kennismaken met deze nieuwe telg.

De Jaguar XE kreeg een mooie facelift, waarbij de nieuwe voor- en achterbumper, nieuwe LED-koplampen met signature-dagrijverlichting en de achterlichtunits hem een herkenbaar gezicht geven. Herkenbaar Jaguar en tegelijk heel modern. De veranderingen gaan echter veel verder dan alleen het design. Zo zal bestuurders opvallen dat er een nieuw instrumentarium geplaatst is en dat de XE beschikt over het Touch Pro Duo-systeem, waarbij u via grotere schermen toegang heeft tot alle digitale snufjes in de auto. Tevens beschikt de nieuwe XE over het ClearSight systeem, waarbij de binnenspiegel ook beelden van de achteruitrijcamera toont, zodat u een perfect zicht achter de auto hebt zonder belemmeringen.

Dynamische prestaties
Jaguar schonk ook veel aandacht aan het dynamische rijgedrag; met een lichtgewicht aluminium platform, vernieuwde wielophanging en JaguarDrive Control voor optimaal weggedrag. Jaguar noemt de XE dan ook niet voor niets de ultieme sportsedan. Kopers kunnen kiezen uit een tweetal benzinemotoren van 250 of 300 pk uit het Ingenium-programma. Zo biedt de 2.0 liter viercilinder turbo benzinemotor flexibiliteit om de prestaties en verbruik te optimaliseren. Tevens kunt u kiezen voor een 180 pk sterke turbodiesel.

Maak kennis
Van Mossel Jaguar laat u graag kennismaken met de nieuwe Jaguar XE. Deze is leverbaar vanaf 57.380 euro. Van Mossel Jaguar is gevestigd aan de Oude Apeldoornseweg 40 A in Apeldoorn. Zij zijn op tweede paasdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie ook op: www.vanmossel.nl/jaguar

Een Mitsubishi nog voordeliger door inruilvoordeel

DEVENTER - Mitsubishi heeft een heel uitgebreid assortiment. Van de compacte Space Star tot de Outlander, een SUV met zeven zitplaatsen. Tijdelijk zijn vele modellen en uitvoeringen met inruilvoordeel verkrijgbaar bij uw dealer.

Het hoogste inruilvoordeel krijgt u bij de Mitsubishi Eclipse Cross. Niet op de uitvoering Pure en Pure+, want daarop krijgt u maximaal € 1.000,- inruilvoordeel, maar wel op de uitvoeringen Intense, Intense S, First Edition, Instyle 2WD en Instyle 4WD. Voor deze is de inruilbonus € 4.000,-.

Eclipse Cross
De Mitsubishi Eclipse Cross kunt u zelf op elk moment indelen. Wat meer bagageruimte nodig of met z'n zevenen op pad. Het is allemaal mogelijk. Verder straalt één en al gebruiksgemak en comfort uit. Een Head-Up Display geeft u digitaal alle belangrijke informatie, met de Keyless Operation System opent u deuren en start u de motor zonder sleutel te hoeven gebruiken, automatische verlichting, een regensensor en een verstelbare achterbank dragen hieraan bij. Uiterlijk is niet het enige dat de Eclipse Cross te bieden heeft. Een stabiel, intuïtief en voorspelbaar rijgedrag maakt van elke rit een feestje.

Berekenen
Via www.mitsubishi-motors.nl berekent u snel hoe hoog uw voordeel is. Ook krijgt u via de website een goed beeld van de diverse modellen van Mitsubishi, maar ook bij de Mitsubishi-dealer bent u natuurlijk van harte welkom om een auto echt te ervaren. Vind uw dealer op www.mitsubishi-motors.nl

Veilig op pad met de kinderen

DEVENTER - Uw auto is een kostbaar bezit. Maar wie er op de achterbank zit, is vaak nog veel kostbaarder: de kinderen. Het gebruik van een goedgekeurd autostoeltje is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook gewoon gezond verstand. Waar moet ik aan denken bij de aanschaf van een kinderzitje?

Zeker voor de aanstaande ouders die hun eerste kind verwachten is de aanschaf van een autostoeltje een belangrijke maar uitdagende keuze. Er is immers veel te koop op dit vlak. In Nederland moeten alle kinderen tot 1.35 meter lengte verplicht in een goedgekeurd kinderzitje vervoerd worden. Stoeltjes zijn doorgaans onderverdeeld in twee categorieën: per lichaamsgewicht of per lichaamslengte.

Lengte en gewicht
Bij stoeltjes met een i-Size goedkeuring bepaalt de fabrikant de minimale en maximale lengte van het gebruik; deze zijn vaak gericht op de groep jongere kinderen. In deze zitjes moeten kinderen tot 15 maanden oud altijd tegen de rijrichting in worden vervoerd. De andere indeling is de ECE-R44 goedkeuringsnorm, onderverdeeld in drie gewichtsklassen: tot 13 kilo, van 9 tot 18 kilo en van 22 tot 36 kilo. In deze laatste groep gaat het vaak om zitverhogers die al dan niet met rugleuning aangeboden worden. Het is wel verstandig om een stoeltje met rugleuning te nemen, aangezien deze ook bijdragen aan de zijwaardse bescherming van hoofd en romp en voorzien zijn van een gordelgeleider.

Testen
Gelukkig voor ouders zijn verreweg de meeste stoeltjes zeer veilig. De ANWB testte eind vorig jaar 17 modellen, waarvan slechts drie stoeltjes onvoldoende scoorden. Op /www.anwb.nl/auto/tests-en-specificaties/autostoeltjes#resultaten staat een uitgebreide test. In de categorie tot circa 1 jaar scoorde de Maxi-Cose Pebble Plus het beste. In de categorie tot 1,5 jaar: Kiddy Evo-Luna i-Size. In de categorie tot 4 jaar: Britax Römer Swingfix i-Size en van 4 tot 12 jaar: Cybex Solution M SL.

15 / 16