Hart van Military

4 oktober 2019

Hart van Military 4 oktober 2019


1 / 20

Foto: Jet Bonvanie

RTV Oost

Een blik achter
de schermen

Burgemeester van Veldhuizen

Foto: Jet Bonvanie

Dress to impress

Foto: Jet Bonvanie

Ruiter én paard in topvorm

Boekelo geeft een warm welkom

MKB Plein en Military werken samen

3 / 20

Burgemeester van Veldhuizen

Geen hindernis te hoog

De nodige PK's, snelheid en internationale topsport; het zou zomaar de inleiding kunnen zijn op een voorwoord over de Formule 1. Maar vervang de raceauto's door paarden en de duinen van Zandvoort voor het coulissenlandschap van Twente, en de Military Boekelo-Enschede is een niet te missen horde.

De vergelijking met het circuit van Zandvoort en de Formule 1 trekt zich - in zekere zin - door in de aantrekkingskracht op het publiek. Liefst 60.000 paardenliefhebbers uit binnen- en buitenland weten jaarlijks de weg te vinden naar een van de grootste hippische evenementen op het Europese vasteland. En dat is niet zo vreemd, want naast topsport is de Military bovenal een plek van ontmoeting. Bijna alle economische en maatschappelijke organisaties zijn vertegenwoordigd, waarmee het als geen ander evenement een netwerkfunctie vervult.

Maar ook achter de schermen worden de handen ineen geslagen. Meer dan 1.500 medewerkers en vrijwilligers staan jaarlijks klaar om de Military mogelijk te maken: om de bezoekers te ontvangen, voor de verzorging van de paarden, de ontvangst van de ruiters en hun gevolg, de catering, het parkeren en de beveiliging. Op alle onderdelen van de organisatie zijn het deze vrijwilligers die ervoor zorgen dat het deelnemers en bezoekers aan niets ontbreekt.

Kortom; zowel op als naast de baan kunt u genieten van pure topsport. Om alvast in de stemming te komen deze speciale Militarykrant, vol met informatie en leuke wetenswaardigheden van een fantastisch evenement. Ik wens u veel leesplezier.

Burgemeester van Veldhuizen

Museum Buurtspoorweg

Per historische trein naar Boekelo

BOEKELO - Kom met de trein over het historische lokaalspoor naar Boekelo en beleef een magische, nostalgische reis. Combineer je bezoek aan de Military in Boekelo met deze unieke ervaring.

Rijdt op zaterdag 12 oktober met de historische trein van Museum Buurtspoorweg op bijzondere wijze van Haaksbergen naar Boekelo (en terug). Een bijzondere geschiedenis komt tot leven! Dit lokaalspoor werd rond 1878 aangelegd door de Geldersch-Overijsselsche Lokaal Spoorweg (GOLS). Het lichte enkelspoor was bedoeld voor vervoer van mensen en goederen op lage snelheid (maximaal 30 kilometer per uur). Het Museum Buurtspoorweg houdt dit stukje geschiedenis levend, met name dankzij de inzet van de vele gepassioneerde vrijwilligers. Ze schetst een beeld van de betekenis die dit soort lokaalspoorwegen hebben gehad voor de sociale, maar vooral de economische ontwikkeling in Twente en de Achterhoek.

Bijzonder materieel
Op het spoor wordt uiteraard authentiek materieel ingezet. In de locomotievenloods in Haaskbergen en het museumdepot in Boekelo vind je de meest uiteenlopende locomotieven, rijtuigen en wagons, waarvan velen nog wachten op restauratie. Tot het huidige bezit behoren maar liefst 18 locomotieven, waarvan op dit moment 5 stoomlocomotieven en 9 bijzondere diesellocomotieven die nog actief worden ingezet in de dienstregeling en werkzaamheden. Een trein bestaande uit historische rijtuigen en wagons zal, voortgetrokken door één van de nostalgische locomotieven, tijdens de Military regelmatig heen en weer rijden. Niet alleen brengt ze haar passagiers naar hun bestemming, maar vooral ook terug naar lang vervlogen tijden.

Praktische zaken
De eerste trein vanuit Haaksbergen vertrekt om 09.00 uur en komt om 09.25 uur in Boekelo aan. De laatste trein vanuit Boekelo naar Haaksbergen vertrekt om 18.00 uur. Vanaf station Boekelo staat een duidelijke looproute aangegeven naar het terrein van de Military. Op het VOITH-parkeerterrein in Haaksbergen kunt u gedurende de hele dag uw auto gratis parkeren. Navigatieadres: Goorsestraat 17, 7482 CB Haaksbergen.

Kaarten
Een toegangsbewijs voor zaterdag 12 oktober inclusief retour met de historische trein is € 35,- voor volwassen en € 8,00 voor kinderen van 4 tot en met 11 jaar. Op vertoon van een geldig toegangsbewijs voor Military Boekelo - Enschede kan voor € 7,50 een retourticket worden gekocht op het station in Haaksbergen. Kijk voor meer informatie over de Military op: www.military-boekelo.nl en voor het Museum Buurtspoorweg op: www.museumbuurtspoorweg.nl.

Dankwoord en Colofon

Beste lezer,

Voor u ligt de derde editie van de Hart van Military; onze jaarlijkse thema-krant waarin wij volop aandacht schenken aan alle aspecten van dit unieke paardensportevenement. U leest bijzondere verhalen van markante bezoekers, over de uitdagingen voor het uitzenden van het evenement, over duurzaamheid, ondernemerschap in de breedste zin, de hechte band met het dorp Boekelo, over de Museum Buurtspoorweg en ja: ook over de komische outfits door de jaren heen. Met een openingswoord door burgemeester Onno van Veldhuizen. Als redactie bedanken wij graag iedereen die bijgedragen heeft aan de totstandkoming van deze editie, waaronder de diverse geïnterviewden die hun herinneringen en inzichten met ons wilden delen. Samen zijn weer veel hindernissen genomen om tot een mooie krant te komen!

Redactie

Gerrit Dannenberg
Bjorn Keizers
Martin Meijerink
Aron Nieuwenhuis
Mariska de Wildt

Vormgeving

Stefan Egberink
Zmoel Creative Media

Verkoop

Dicky Hüve
Henk Olijdam

Met dank aan:

Carolien Abbink (fotografie)
Jet Bonvani (fotografie)
Boekelose Ondernemers Vereniging
Het MKB Plein
De Museum Buurtspoorweg
RTV Oost
Burgemeester Onno van Veldhuizen

DWF Mediamakers
De Hart van Military is een uitgave van DWF Mediamakers, uitgever van de Autopaper en de Hart-kranten. Deze vallen wekelijks op de mat bij meer dan een kwart miljoen huishoudens in heel Twente. DWF Mediamakers is met trots gevestigd in Boekelo.

DWF Mediamakers
Postbus 158
7500 AD Enschede
Telefoon 053 436 83 24
www.hartkranten.nl

5 / 20

Paardrijden is een lifestyle

Al voor mijn geboorte zat ik op het paard in Boekelo

Madeline Brugmans leven staat in het teken van de paarden. Haar lijst met nationale en internationale trofeeën is bepaald indrukwekkend. Voor haar is paardrijden een hele mooie sport, maar beter gezegd een lifestyle. Ze kijkt ieder jaar lang van tevoren uit naar de komende Military.

Uniek
"Boekelo is echt uniek qua sfeer. Dat is echt een optelsom van alles: het talrijke publiek verspreid
over het hele terrein, de verzorging van de dieren, de dieren, de hele logistiek, dat is echt allemaal beleving en daar wil je gewoon bij zijn."

Embryo
Het paardrijden heeft ze nog vóór de paplepel meegekregen. Haar beide ouders rijden paard en zij zat zelf eigenlijk al voor de geboorte op het paard. "Dat klinkt misschien wat gek, maar mijn moeder is ook een fervent paardrijdster en toen ik nog een embryo was, deed zij mee aan de Military van Boekelo." Het zal er vast mee te maken hebben gehad, dat ze als kind alles bij elkaar krijste als ze haar met buggy langs de paarden reden. "Ik ben toen ongetwijfeld heel vervelend geweest, maar zodra het maar even kon kreeg ik een pony en toen ik er op kon rijden, heb ik alle vervelende dingen weer goed gemaakt," zegt ze lachend. "Vanaf die tijd heeft mijn hele leven in het teken van het paard gestaan. Ik word ook heel gelukkig van andere dieren, maar van paarden altijd nog het meest. Die bijzondere connectie die je hebt met paarden is moeilijk in de juiste woorden te vangen, maar het is voor mij ontzettend belangrijk."

Nijenrode
Ten gevolge van een stofwisselingsaandoening heeft ze zich de laatste jaren wat moeten beperken. Ze volgde een aantal jaren studies onder andere aan Nijenrode Business Universiteit. "Dat betekent dat je niet meer dagelijks bij je paarden kunt zijn en wat heb ik ze gemist. Echt waar. Ik werk nu op een juridisch adviesbureau en dat is gelukkig weer wat dichter bij huis en dat voelt direct alweer veel beter."

Uitgesproken outfits

Foto: Jet Bonvanie

Zien en gezien worden op de Military

BOEKELO - Op het moment van schrijven zitten we net twee dagen na Prinsjesdag. Waarbij het naast het koopkrachtplaatje en de baard van de Koning ook vooral ging over de hoedjes, jurken, foute schoenen en uitdagende herenkostuums van de diverse bezoekers. Maar Prinsjesdag verbleekt in het niets bij de outfits die we jaarlijks bij de Military zien. Zien én gezien worden, waarbij de bezoekers vaak net zo interessant zijn om naar te kijken dan de ruiters te paard.

De Military trekt een breed publiek uit alle lagen van de bevolking en vele interesses. Zo zijn er de échte paardenmeisjes in het standaard uniform met Dubarry laarzen en hoed, de topsport-fanaten die vooral praktisch gekleed zijn maar ook de meer 'fashion-oriented' bezoekers. Die met hun hoge hakken en vrolijke jurken terecht wat meer uit de buurt blijven van het uitdagende terrein met water, modder en hoogteverschillen.

Foto: Jet Bonvanie
Foto: Jet Bonvanie

Lifestyle
Wie een liefde heeft voor kleiding en de mooiere dingen in het leven kan in het strodorp zijn of haar ogen uitkijken. Diverse betere kledingmerken profileren zich graag op de Military. Zo is de herfst-fair op de Military de grootste van Nederland; een perfecte plek om mooie items te ontdekken maar ook die luxe outfit eens uit de kast te trekken. Een veiliger optie ook, dan met de dure laarzen echt het parcours op te gaan en de modder te trotseren. De VIP's met praktischer schoeisel kunnen ook dit jaar weer deelnemen aan een VIP Walking Crosscountry arrangement, waarbij zij de actie volgen vanaf een mooi paviljoen midden op het parcours.

Bijzondere outfits
De foto's van de afgelopen jaren laten veel bijzondere outfits zien. De meer extravagante bezoekers gaan voluit met een leuke, luide outfit, imposant haar en dito hoed. Het 'hoed' moeten we overigens wel breder trekken dan gebruikelijk, want er waren ook hoofddeksels te zien die zelfs bij Prinsjesdag ongepast zouden zijn. Bezoekers in een volledig clownskostuum of met lampenkap als hoed doen het in ieder geval goed om de sfeer wat informeler te maken. Tot op enkele jaren geleden werden de ludieke hoofddeksels nog beloond met hun eigen verkiezing op de 'Headgearday', tegenwoordig doet men het puur voor de fun-factor. Dit alles staat in schril contrast tot de ruiters, die zich strikt houden aan de meer formele dresscode die nog onderdeel is van de ruitersport. Outfits waar traditie en praktisch gaan boven vrolijk en informeel. Ruiters spiegelen zich dan ook graag aan de ruiters uit vroeger dagen, waarbij de militaire traditie nog een stuk tastbaarder was.

7 / 20

Erna Bronsvoort

'Aan de start voel je het enthousiasme van je paard'

De Military Boekelo staat hoog aangeschreven in de kringen van eventingsport. Een geweldig evenement waar ieder jaar de internationale top elkaar weer ontmoet. Ook voor Erna Bronsvoort, die nationale en internationale wedstrijden in de eventingsport heeft gereden, was dat ooit wel een doel in haar carrière als ruiter.

Erna reed op twee sterren niveau en werkte samen met haar paard Jimmy toe om eens te kunnen deelnemen aan de Military Boekelo. "Zowel paard als ruiter moeten klaar zijn voor een wedstrijd op het niveau van Boekelo. In de voorbereiding moest de route voor mijn Jimmy helaas worden bijgesteld. De gezondheid van het paard gaat tenslotte boven alles".

Samenspel
Erna benadrukt dat eventingsport misschien nog wel meer dan in andere disciplines van de paardensport een heel intens samenspel tussen mens en dier is. "Aan de start van de cross voel je het enthousiasme van je paard, het was net zoveel hun sport als die van mij. Een ervaren paard luistert mee naar het aftellen van de starter en zodra 'Go' klinkt is je paard al vertrokken. Als ruiter hoef je een getraind paard echt niet aan te sporen." Het samenspel en het elkaar aanvoelen heeft Erna ook op andere momenten tijdens wedstrijden ervaren. "In een wedstrijd was ik eens met mijn paard op weg naar een hindernis verderop en ik voelde dat mijn paard gefocust was op iets en als het ware inzoomde op iets wat op een hindernis leek. Maar ik wist dat we nog niet bij de juiste hindernis waren en merkte dat mijn paard een hek aan de zijkant van het pad aanzag voor een sprong. Ik moest echt even mijn fanatieke paard op andere gedachten brengen. Zo mooi om samen als een team met je paard de sport te beleven!"
De cross is natuurlijk het meest spectaculaire onderdeel van de eventingsport en vraagt om uiterste samenwerking tussen ruiter en paard, maar datzelfde geldt zeker ook voor het springen en de dressuur. Het mooie van eventingsport is dat een paard kan laten zien dat het vele aspecten in zich heeft. Een stoer dier dat hindernissen trotseert tijdens de cross, geconcentreerd is bij het springen en finesse en souplesse toont bij de dressuur, waarbij het om de details draait.

Aanpassen aan paard
Buitenstaanders zijn misschien in de veronderstelling dat een ruiter het paard dwingt, maar daar is absoluut geen sprake van. In deze tak van sport draait eigenlijk alles om het paard. "Een ruiter kan een paard niet dwingen om iets te doen, maar wanneer een paard iets leuk vindt, dan gaat hij er helemaal voor", aldus Erna. "Ook moet een ruiter goed kijken naar de fitheid van het paard. Zo kan er maar een beperkt aantal keren per jaar worden deelgenomen aan zwaardere wedstrijden, dus het managen en plannen is heel belangrijk. Ook tijdens de wedstrijden wordt er voortdurend gelet op de gezondheid van het paard. Wanneer tijdens een veterinaire keuring blijkt dat een paard niet fit genoeg is, dan mag deze niet verder meedoen en de ruiters willen dat ook absoluut zelf niet."

Beleven op afstand
Ook dit jaar gaat Erna de Military Boekelo beleven, niet als ruiter, maar als toeschouwer en liefhebber van de sport. Overal bij aanwezig zijn is door haar verplichtingen op manege Snorrewind niet mogelijk. Ook daar leeft het crossvirus ieder jaar in oktober hoogtij en geeft ze er veel crosslessen aan breedtesportruiters. Ze gaat in ieder geval het parcours in Boekelo op donderdag of vrijdag te voet verkennen. Verder gaat Erna zeker een deel van de dressuur meekijken. De livestream van RTV Oost is voor haar een hele mooie uitkomst als ze zelf niet fysiek aanwezig kan zijn in Boekelo.

Veterinaire keuring

Foto: Jet Bonvanie

Ruiter én paard in topvorm voor de Military

BOEKELO - Woensdag is de traditionele veterinaire keuring voor de Military Boekelo-Enschede. Voorafgaand aan de diverse wedstrijden worden de paarden altijd standaard gekeurd op de woensdag. Niet alleen een stukje traditie, maar ook een serieus onderdeel van het dierenwelzijn bij het evenement. Een paard moet immers in topvorm zijn voor de uitdagingen waar ze deze week voor komen te staan.

Het keuren van de paarden gebeurt op twee momenten. Woensdag is de eerste keuring, vooruitlopend op het dressuurprogramma van donderdag en vrijdag. Op de zaterdag wordt de spectaculaire crosscountry verreden, waarna op de zondag opnieuw een veterinaire keuring gehouden zal worden, voorafgaand aan het springparcours. Zo weet men zeker dat een paard na de zware crosscountry nog mee kan doen aan het springparcours.

Weinig spannends
Verreweg de meeste keuringen verlopen zonder spannende constateringen. Zo kwamen vorig jaar alle 77 paarden door de woensdagkeuring. Met de 'fit to compete' beoordeling was hun deelname aan het programma verzekert. Doel van de keuringen bij eventingwedstrijden is om het paard te beschermen tegen onoordeelkundig gebruik en deelname wanneer dit negatieve gevolgen zou hebben voor de gezondheid van het dier. Het oordeel van de wedstrijdarts is hierbij definitief; er is geen protest mogelijk, zo benadrukken ook de instructies voor de veterinaire keuring van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie. De deelnemende paarden staan net als andere topatleten onder strikte medische begeleiding. Zo komen tegenwoordig veel minder dingen aan het licht dan vroeger, zoals bijvoorbeeld hartafwijkingen.

Waar let men op?
De keuring bestaat uit diverse onderdelen. Zo worden de paarden in rust bekeken, tijdens het lopen en in korte draf De arts let hierbij op de gehele indruk van het paard; loopt het dier goed, zijn er zichtbare verwondingen, hoe is de staat van de romp, benen, huid, mond en ogen. Aan de hand van de ruiter gaat het paard in draf, om zo de loop te bekijken. Ook de controle op de hartslag (onregelmatigheden en frequentie) en ademhaling (frequentie en type) komen aan bod. Paarden worden bij de eerste keuring goedgekeurd of afgekeurd, bij tweede keuringen kan een paard daarnaast ook herkeurd worden. Bijvoorbeeld om te kijken of een paard goed herstelt nadat er bij de keuring 'iets' aan het licht kwam. Ernstige afwijkingen in hartslag en ademhaling, duidelijke kreupelheid, ziekte, koorts maar ook pijnsymptomen en algemene stijfheid kunnen reden zijn voor afkeuring. Na controle worden de gegevens genoteerd en bevindingen doorgegeven aan de organisatie. Een rapport met uitslagen gaat daarna ook naar de KNHS.

9 / 20

RUURD HALLEMA

Inspirerend voor de kunstenaar

BOEKELO - De Military van Boekelo trekt jaarlijks een groot aantal bezoekers. Ook dit jaar zullen zo'n 60.000 bezoekers zich weer vermaken op het paardensportevenement. Velen komen er (bijna) elk jaar. Of je nu komt voor de sportiviteit, de mooie paarden, het zakelijke netwerken of het oergezellige strodorp, er is voor iedereen wel iets te vinden. Twee van de vaste bezoekers zijn Ruurd en Yvonne Hallema. Het Bornse kunstenaarsechtpaar geniet jaar in, jaar uit van alles wat de Military te bieden heeft.

Voor de Hart van Military interviewen we jaarlijks diverse vaste, markante bezoekers. Over hun favoriete onderdelen, de sfeer en de veranderingen door de jaren heen. Voor Ruurd Hallema is de Military één van de absolute hoogtepunten in het jaar. Als beeldend kunstenaar haalt hij veel uit het evenement. Het levert leuke contacten op met kunstliefhebbers, potentiële opdrachtgevers en een weerzien met oude bekenden. Maar ook is de paardensport inspirerend voor de kunstenaar. Beweging, dynamiek, lijnenspel, licht en donker... het kunstenaarsoog geniet volop. Niet verrassend maakte de kunstenaar door de jaren heen dan ook diverse beelden met het paard als onderwerp.

Mooiste evenement
Ruurd Hallema noemt in ons gesprek de Military van Boekelo als één van de mooiste evenementen van het jaar. De beeldend kunstenaar kan het weten; wie hem volgt op Facebook weet dat hij een graag geziene gast is bij uiteenlopende art fairs, haringparty's, een hulphond-gala, kunstmanifestaties en nog veel meer. Zo noemt hij als verdere hoogtepunten het zomerconcert bij landgoed De Wilmersberg, maar ook van het jaarlijkse klootschietevenement het Twentebal en Twente aan Zee geniet hij volop. In het dagelijks leven is hij actief als beeldend kunstenaar, met werken groot en klein in alle uithoeken van de wereld. Dit najaar is de officiële opening van hun galerie annex atelier in Borne.

Altijd mooi weer
"Wanneer ik terug denk aan de Military door de jaren heen, denk ik altijd aan mooi weer", aldus Ruurd. Een teken van de altijd positieve, gezellige sfeer. "Ik ben er altijd samen met Yvonne. Ik kan me ook niet indenken om er zonder haar heen te gaan". Wat de Military bijzonder maakt zijn de hechte banden die ontstaan op het evenement; bezoekers komen jaar in, jaar uit terug. Het is dan ook de 'andere grootste familie van Nederland', refererend aan de oude TROS-slogan. Een typering die ook Hallema beaamt. Zij hebben ook echt een favoriet moment en zelfs een favoriete stek tijdens de Military: de crosscountry op de zaterdag. De zes kilometer lange tocht omvat 25 hindernissen waar zo'n 40 sprongen voor nodig zijn. Een beproeving van het uithoudingsvermogen en concentratie van mens en dier. Eén van de mooiere hindernissen blijkt favoriet bij Hallema: de kapschuur. Een nauwe hindernis waarbij men van het donker naar het licht springt. Technisch niet de meest uitdagende hindernis op het parcours, maar de vertrouwensband tussen paard en ruiter moet absoluut zijn om deze te overwinnen.

Eigen ervaring
Over de band tussen paard en ruiter kan de beeldend kunstenaar uit ervaring meepraten. In 2008 nam hij deel aan Toppers te Paard; wekenlang trainden de deelnemers onder professionele begeleiding om deel te kunnen nemen aan CSI Twente. Ook een lelijke val bij de eerste springtraining wist hem destijds niet te ontmoedigen van deelname. De kunstenaar heeft een voorliefde voor in beweging blijven in de breedste zin, zo blijkt uit het feit dat hij beschikt over een vliegbrevet, vaarbewijzen en sinds april een groot rijbewijs voor de vrachtauto.

Breed toegankelijk
Door de jaren heen is ook het lifestyle-gedeelte van de Military steeds verder gegroeid. Het evenement is breed opgezet, er is voor iedereen wat leuks te beleven. Snuffelen langs de leuke stands van de vele kwaliteitsondernemers valt goed in de smaak bij het publiek. Dat dit aspect groeit door de jaren stoort Ruurd Hallema niet zo. Het draagt bij aan de betaalbaarheid van het evenement en levensvatbaarheid op langere termijn. Zonder de commercie en sponsoring zou het immers lastig te organiseren zijn. Toch moet de commercie niet de overhand krijgen; de paardensport zelf moet op de eerste plaats blijven bij de Military. Eén ding is in elk geval een zekerheid: de komende jaren zullen ook Ruurd en Yvonne Hallema de Military blijven vereren met een bezoek.

Joyce en Jamie Vegter

We kunnen niet wachten tot het weer van start gaat

Het werd met de paplepel ingegoten: de liefde voor de paardensport. Op zeer jonge leeftijd gingen Jamie en Joyce Vegter al naar de Military in Boekelo. Joyce: "Volgens mij zat jij nog in de buggy, Jamie, maar dat was geen succes!" Nog steeds wordt er elk jaar weer uitgekeken naar de Military in Boekelo.

De liefde voor de paarden en de paardensport is gebleven. Joyce begon als ruiter in diverse disciplines, maar heeft zich gespecialiseerd in de dressuur. Jamie voelt zich helemaal thuis in de cross en het springen. De passie wordt gebruikt in de sport, maar zeker ook in Stal Driener Broak. Hier zwaaien Joyce en Jamie de scepter. Ze richten paarden af, geven les en bieden onderdak aan paarden.

Selectie
Hoe succesvol een paard is in een bepaalde discipline, begint al bij de keuze van de fokker. Elke fokker heeft zo zijn eigen specialiteit. "Wij kennen een aantal fokkers waar we bij voorkeur onze paarden vandaan halen. Het liefst al als veulen, zodat we alles weten over het paard. De eerste jaren moet het paard opgroeien en door de verzorging leer je het paard al goed kennen. Vanaf een jaar of drie beginnen we dan op speelse wijze met het paard te trainen. Het trainen gebeurt in het tempo dat het paard aangeeft en duurt meerdere jaren." Goede lijn, goede training kan zeer succesvol uitpakken, maar daarbij is de band tussen paard en ruiter ook van groot belang. Een paard kan bij de ene ruiter fantastisch presteren en met een andere ruiter op zijn rug wil het gewoon niet lukken.
Voor de eventingsport moet een paard op drie onderdelen, te weten dressuur, springen en crosscountry, goed zijn. Dit bepaalt al grotendeels van welke foklijn een veulen moet komen. Vervolgens moet op alle drie de onderdelen wordt getraind. Maar wanneer een paard uitblinkt in de dressuur tijdens eventing, wil dat niet zeggen dat tijdens een dressuurwedstrijd ook meegedaan kan worden voor de prijzen. Wat ruiter en paard tijdens een dressuurwedstrijd moeten laten zien is van een veel hoger niveau dan de dressuur die tijdens eventingsport te zien is. Het best is dit vergelijkbaar met het allround schaatsen en bijvoorbeeld de meerkamp in de atletiek. Goed op alle onderdelen in plaatst van uitmuntend op één.

Veranderingen
In de loop der tijd hebben Jamie en Joyce wel de nodige veranderingen gezien bij de Military in Boekelo en bij de paardensport in het algemeen. In de afgelopen jaren is het evenement in Boekelo sterk gegroeid en trekt steeds meer bezoekers. Bezoekers die komen voor de paardensport, maar ook voor het hele gebeuren eromheen. Joyce: "In de vroege ochtend zie je veelal dezelfde mensen, de "échte liefhebber". Later op de dag komen meer mensen die niet alleen voor de sport komen, maar ook voor het lifestyl-gebeuren." Niet alleen is de Military op zich veranderd, maar ook de eventingsport zelf. Er wordt meer gelet op de veiligheid van paard en ruiter. Zo kunnen paarden niet meer blijven hangen achter de balken van een hindernis, omdat deze tegenwoordig uit twee delen bestaan en "breken" bij aanraken. Tegenwoordig zijn het parcours van de cross en het springen ook technischer en meer op controle gericht. Eerder werd er meer op snelheid gereden en waren de hindernissen hoger en breder. Nu wordt de moeilijkheid van het parcours vaak bepaald door de combinaties van verschillende soorten hindernissen, maar dat er nog steeds veel lef nodig is voor de Military Boekelo staat buiten kijf.
In Nederland zijn de eventingsport en de cross groeiende. Jamie: "Er komen steeds meer wedstrijden op zowel basisniveau als bijvoorbeeld twee sterren niveau. Het is echter jammer dat er nog zo weinig media-aandacht is voor de paardensport, terwijl de sport zoveel te bieden heeft. Military Boekelo is bijvoorbeeld heel groot in de wereld van de paardensport, maar op de landelijke televisie wordt er geen aandacht aan besteed."

Vaker gebruiken
Joyce en Jamie zouden graag op het terrein van de Military Boekelo rijden. "Niet direct tijdens de Military, maar het terrein leent zich uitstekend voor andere wedstrijden. Er zijn stallen voor de paarden en de zandbak die er ligt, is ideaal voor een spring- of dressuurwedstrijd", aldus Joyce. "Elke ruiter heeft door het zand dezelfde omstandigheden, ook als de weersomstandigheden anders zijn." "Ook voor een crosscountry de ideale omgeving!", vult Jamie aan.

13 / 20

Boekelose ondernemers vereniging

Boekelo geeft de Military een warm welkom

BOEKELO – Bijna twee weken lang staat Boekelo geheel in het teken van de Military. Met de verhuizing terug naar de oude locatie in Boekelo twee jaar geleden kwam het Military-terrein met het strodorp weer op loopafstand van de kern van Boekelo. Het dorp ademt dan paardensport; ruim 60.000 bezoekers uit heel Europa komen naar Boekelo en genieten van alles wat de Military te bieden heeft. Ook de Boekelose Ondernemers Vereniging draagt de Military een warm hart toe; de ondernemers kijken uit naar de gezellige drukte voorafgaand en tijdens de Military.

Met 60.000 bezoekers die gedurende de week naar Boekelo komen is enige vorm van overlast natuurlijk onvermijdelijk. Toch neemt de kern dit graag voor lief; als goede noabers verwelkomen zij de bezoekers uit alle windstreken met een warm welkom. Het is namelijk ook een uitgelezen kans om de bezoekers kennis te laten maken met alles wat Boekelo te bieden heeft; van de mooie natuur tot de gezellige horeca, van de mooie winkels tot de accommodaties. Boekelo heeft op het gebied van toerisme en recreatie veel te bieden. Zo zijn er ook een mooie fiets- en wandelroute opgezet om Boekelo en omgeving te verkennen.

BOV
De Boekelose Ondernemers Vereniging werd opgericht in 1981 en telt inmiddels 54 leden. Naast de positieve onderlinge contacten en het netwerken is de BOV ook actief om diverse leuke evenementen te organiseren die bijdragen aan de sfeer en gezelligheid in de kern. Zo organiseren zij dit jaar nog op 20 oktober de Oude Voertuigendag, op 23 november de intocht van Sinterklaas en op 14 december de Kerstmarkt. Ook activiteiten zoals de Pinkstermarkt en de samenwerking bij Zout en Nieuw, de nieuwjaarsreceptie van Boekelose verenigingen, dragen bij aan dit doel. De ondernemers komen ook geregeld bij elkaar op de sociëteitavonden en ledenvergaderingen. Velen zijn al jaren lid, waardoor hechte contacten zijn ontstaan.

Welkom!
Om de Military en de eerste bezoekers op een leuke manier welkom te heten organiseert de Boekelose Ondernemers Vereniging voor het eerst het Vlaghijsen op zaterdag 5 oktober. Om 16.00 uur vindt dit plaats bij het carillon van Boekelo op het Meester Schierbeekplein aan de Beckumerstraat. Onder het genot van een hapje en drankje geven zij samen met de kinderen en inwoners het Boekelose startschot voor de Military. Ook worden hier enkele prijzen uitgereikt. Verder krijgt het dorp een sfeervolle aankleding, met onder meer een viertal versierde hindernissen die bij de diverse invalswegen komen te staan, met 'BOV Wenst u prettige Military'.

Leuke acties
De Boekelose Ondernemers Vereniging organiseert ook diverse leuke acties om de inwoners en ondernemers actief te betrekken bij de Military. Dit begint al bij de jeugd; zo zijn op de basisscholen kleurplaten uitgedeeld. De kinderen die de mooiste kleurplaat inleveren maken kans op leuke prijzen. De hoofdprijs is zelfs een meet & greet met een YouTube-ster op het YouTube-event van de Military op zondag 6 oktober. Tot en met 10 oktober wordt er een kaartenactie gehouden bij de deelnemende winkeliers; klanten kunnen een kaartje met hun naam invullen en inleveren en maken twee keer kans op twee kaarten voor het Military VIP Walking Crosscountry arrangement. Ook met een Facebook-actie geeft de BOV twee kaarten weg voor het Military VIP Walking Crosscountry Arrangement. De trekking van de kaartenactie en de Facebook-actie vindt plaats op vrijdag 11 oktober.

Sfeervol genieten
Om ondernemers aan te moedige om een stukje sfeer in hun etalages te brengen, organiseert de BOV ook nog een andere leuke actie. De ondernemer die de etalage het mooiste versiert met het thema Military maakt kans op twee kaarten voor het VIP Walking Cross Country arrangement. Afgelopen jaar was deze actie ook al een leuk succes met veel creatieve etalages.

Op de Military
Veel van de ondernemers die bij de Boekelose Ondernemers Vereniging aangesloten zijn zullen op eigen gelegenheid de Military bezoeken. Daarnaast zijn de ondernemers ook te gast bij de businessclub avond van de Founders van de Military op dinsdagavond. Een mooie manier om ook samen met andere ondernemers op een informele manier de start van de Military te markeren.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de Boekelose Ondernemers Vereniging en de diverse activiteiten op: www.ondernemendboekelo.nl of op Facebook: Boekelose Ondernemers Vereniging.

15 / 20

Elkaar ontmoeten op de Military

Foto: Heleen DuLi

Het MKB Plein helpt ondernemers groeien

BOEKELO - De Military van Boekelo is traditiegetrouw niet alleen een sportevenement maar ook de perfecte gelegenheid om zakelijke contacten op te doen en te onderhouden. Honderden bedrijven, van kleine eenmanszaken tot multinationals, profileren zich graag op de Military. Het MKB Plein beschikt dit jaar over een prachtige VIP locatie waar genodigden worden ontvangen.

Het MKB Plein heeft als doel om ondernemers in alle fasen van hun bedrijf te helpen. Veel ondernemers zijn zich niet bewust van de verborgen groeikansen in hun onderneming. Het MKB Plein maakt ze zichtbaar! Samen met de groeicoach van het MKB plein gaat de ondernemer aan de slag.

Foto: Heleen DuLi
Foto: Heleen DuLi

Het MKB Plein
Het MKB Plein helpt ondernemers groeien. De ondernemers worden vanuit één loket, één methode met een tal van oplossingen ondersteund, begeleid door een persoonlijke groeicoach. Deze groeicoaches zijn zelf ondernemer en hebben jarenlange ervaring met de vraagstukken waar ondernemers mee kampen. Bijvoorbeeld op het gebied van juridische zaken, financiële investeringen, het presenteren van het product in de brede zin en het behalen van blijvend verkoopsucces.

Groeicoaches
Op dit moment zijn er nieuwe groeicoaches bezig met een opleiding via de MKB Plein Academy. Bij hun opleiding leren de groeicoaches aan de hand van casussen uit de praktijk. Zij beschikken ook over een kennisbank en veel andere bronnen om praktisch bruikbare adviezen te kunnen geven. Na het koppelen van een groeicoach en ondernemer volgt als eerste een diepgaande groeiscan. Hierbij kijken zij samen welke obstakels toekomstige groei in de weg staan. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld financiële vraagstukken, het in de markt presenteren van een product of dienst, operationele vraagstukken voor het bedrijf en meer. Samen komen de groeicoach en ondernemer tot een compleet groeiplan. Een plan dat niet naar één aspect kijkt, maar naar het totaal-plaatje van de onderneming.

Groei bereiken
Doordat deze coaches beschikken over een grote hoeveelheid praktische ervaring en goed advies, bouwen zij een belangrijke vertrouwensband op met de ondernemer. Immers, sommige adviezen raken de kern van het ondernemerschap, waarbij wederzijds vertrouwen in oplossingen en adviezen van groot belang is. De bedachte oplossingen zijn dan ook sterk resultaatgericht; uitvoerbaar binnen drie maanden tot een jaar.

Groeiende samenwerking
Het MKB Plein zet naast de kracht van de eigen groeicoaches ook steeds meer in op samenwerking met andere partners zoals overheden. Zo beschikken veel gemeenten over eigen ondernemersloketten, waar ondernemers terecht kunnen voor uiteenlopende zaken. Maar, zo leert de ervaring, gemeentelijke accountmanagers hebben vaak een faciliterende rol. De ambitie is om gemeentelijk e medewerkers te begeleiden met groeicoaches van het MKB Plein. Zo beschikken zij uiteindelijk over een veel bredere achtergrond gebaseerd op resultaatgerichte, praktische informatie. Hierdoor kunnen zij ondernemers niet alleen concreter helpen met de gemeentelijke vraagstukken, maar ook bijdragen aan toekomstige groei van een onderneming. Dit heeft uiteraard weer positieve kanten voor de gemeenten; een groeiende onderneming levert banen en inkomsten op. Het MKB Plein bekrachtigd tijdens de Military de eerste formele samenwerking op dit vlak met de gemeente Enschede.

Op de Military
Het MKB Plein is de komende jaren ook sterk vertegenwoordigd op de Military van Boekelo. Het is een samenwerking die diep gaat; het fysieke MKB Plein is het kloppend hart van de zakelijke activiteiten gedurende de Military. De combinatie van topsport, business en pleasure is onweerstaanbaar: de Military trekt een trouw publiek uit zowel binnen- als buitenland, waarbij zaken met een stukje ontspanning gecombineerd kunnen worden. Zo is er naast de paardensport zelf voor het hele gezin van alles te beleven op de Military. Volgens de Military zelf komt ruim 80 procent van de zakelijke bezoekers om te netwerken, waardoor het haast onmogelijk is om géén nieuwe contacten op te doen. De ontspannen, informele sfeer past hierbij perfect. De Military is continu op zoek naar mogelijkheden om banden met het MKB te versterken; een wederzijdse ambitie. Groei is samen een reis maken, waarbij dit de eerste, belangrijke stap is.

Bijzondere ontmoetingen
Zaterdag is één van de hoogtepunten voor het MKB Plein. Dan komen maar liefst 350 genodigden van het MKB Plein bijeen op de Military; ondernemers, partners en allerlei organisaties. Een perfecte sfeer voor contacten die bij zullen dragen aan de groei van deze ondernemers. Hierbij gaat speciale aandacht uit naar Stichting Hartekind. Het MKB Plein is namelijk als Hartevriend verbonden aan dit goede doel. Stichting Hartekind zet zich in voor ondersteuning van kinderen met een aangeboren hartafwijking; dit heeft een grote impact op hun gezondheid. Dankzij de steun van vele sponsoren en Hartevrienden zoals het MKB Plein kan meer onderzoek bekostigd worden wat hun overlevingskansen ten goede komt. Waar 50 jaar geleden bijna alle kinderen met een aangeboren hartafwijking overleden, haalt nu al 90 procent van deze kinderen de volwassen leeftijd, met een betere kwaliteit van leven. Ook dit is een belangrijk stukje groei dat het MKB Plein samen met sociaal betrokken ondernemers wil realiseren.

Gratis groeiscan
Bezoek ons op de Military en schrijf uw onderneming in voor een gratis groeiscan.

Groeicoach worden
of groeicoach zoeken?

Wilt u meer weten over de activiteiten van het MKB Plein? Neem contact op met Rob Naaktgeboren via: r.naaktgeboren@mkbplein.com

17 / 20

Elk jaar goed in beeld

RTV Oost geeft kijker en jury beter inzicht in de Military

BOEKELO - De Military in Boekelo trekt jaarlijks maar liefst 60.000 trouwe bezoekers. Wie niet in staat is om er zelf bij te zijn, kan altijd nog vanuit huis meegenieten dankzij de uitzending van RTV Oost. De regionale zender verslaat ook dit jaar weer de crosscountry op de zaterdag. Een uitzending waar aanzienlijk meer bij komt kijken dan men zou denken.

De Military is het grootste evenement dat RTV Oost verslaat op een jaarlijkse basis. Een goede voorbereiding is dan ook van groot belang. Al geruime tijd voor het evenement start de planning en overleg samen met de Military en betrokken partners. Uiteindelijk ligt er dan een goed doortimmerd draaiboek klaar voor het verslaan van de spectaculaire crosscountry.

Goed beeld
"In totaal zijn ruim dertig mensen betrokken bij deze uitzending. Veel mensen met faciliterende taken, maar ook cameramensen en regie", aldus Jaap Hilbink, manager Techniek en Faciliteiten bij RTV Oost. Op strategische plekken op het parcours worden in totaal zes camera's geplaatst. Deze kunnen dan vaak één of meerdere hindernissen volgen, waarbij de voorkeur uitgaat naar de meer spectaculaire obstakels. Ook voor de presentatoren zijn er camera's opgezet, mede voor interviews tussen de wedstrijd door. "De camera's zijn met honderden meters glasvezelkabel verbonden met een regiewagen die bij de waterpartij staat. Deze zorgt dan voor de verbindingen met de studio in Hengelo, maar ook voor het doorgeven van de beelden naar de jury. Deze kan namelijk live meekijken met alle camera's, zodat zij een nog beter beeld hebben van de prestaties van de ruiters en paarden."

Uitdagingen
Het organisatorische aspect van het verslaan van zo'n evenement is ook een grote uitdaging. Zo wordt de bekabeling voor camera's en regie al een dag eerder gelegd. Pas op de dag zelf arriveert de regiewagen en worden camera's geplaatst. "Het is een ware tour de force qua bekabeling. Pas rond zeven uur 's ochtends op zaterdag weten we of alles inderdaad werkt." Dankzij de jarenlange ervaring van RTV Oost en externe partners zijn problemen gelukkig zeldzaam. Kabels worden zoveel mogelijk weggewerkt zodat ze het parcours niet doorkruisen. Op plekken waar bezoekers bekabeling tegenkomen, zorgen matten of overspanningen voor een oversteekplaats zonder risico's voor de bekabeling.

Professionalisering
Het goed verslaan van de Military is een mes dat aan twee kanten snijdt, zo benadrukt Hilbink. Voor een professioneel paardensportevenement is goede beeldregistratie van groot belang. De Military is namelijk ook in de running als gastheer voor de Europese kampioenschappen springen en eventing van 2023. Topruiters uit heel Europa zijn dan van de partij, waardoor de beeldregistratie van groot belang is voor zowel kijkers thuis als de jurering. Naast de traditionele TV-uitzending kunnen kijkers de verrichtingen tevens volgen via een livestream op internet (www.rtvoost.nl). De livestream is overigens tijdens alle Militarydagen te zien. Hierdoor is ook de dressuur op donderdag en vrijdag en het afsluitende springconcours te zien.

Blijven innoveren
Dit jaar test een consortium van onder meer de Military, RTV Oost, Thales, Saxion en FIGO ook een nieuw systeem met onbemande camera's. Deze komen dit jaar als testopstelling eerst op twee locaties te staan, in de toekomst bij álle hindernissen. Deze camera's kunnen onderling verbinden via WiFi. Kijkers kunnen dan zelf kiezen welke camera's ze willen bekijken, maar ook bijvoorbeeld een ruiter volgen over het gehele parcours. Ruiters en paarden zouden dan ook voorzien kunnen worden van een zenderpack wat data door kan geven zoals hartslag en snelheid van het paard. Technologie die vergelijkbaar is met de telemetrie in de Formule 1, wat steeds beter zichtbaar is tijdens TV-uitzendingen. Dit alles met als doel om kijkers en de organisatie een nog beter inzicht te geven in de sportieve prestaties op topniveau.

Randprogramma
Naast de live registratie van de crosscountry worden ook opnames gemaakt van alles wat er verder te beleven is op de Military. Er is immers een uitgebreid randprogramma met lifestyle, gezelligheid en vertier voor het hele gezin. En vele verhalen van bezoekers, de organisatie en andere betrokkenen. Iedereen speelt een rol om de Military tot een topevenement te maken. "De wedstrijd heeft de hoogste prioriteit bij het verslaan van de Military, maar veel kijkers willen juist een gevoel van sfeer en beleving", volgens Jaap Hilbink. Interviews met betrokkenen en leuke reportages dragen hier aan bij. Ook wie er niet bij kan zijn, hoeft zo niets te missen van de gezellige sfeer van de Military!

19 / 20

Duurzaamheid

Foto: Jet Bonvanie

Military Boekelo werkt stukje duurzamer

BOEKELO - Ook evenementen moeten steeds duurzamer gaan werken. De milieu-voetafdruk van een evenement als de Military is ieder jaar weer enorm. Naast onder meer het stroomverbruik en alles wat er bij komt kijken qua vervoer en organisatie, zorgen de bezoekers ook voor een respectabele afvalberg. Uiteraard wil de organisatie dit alles zo duurzaam mogelijk verwerken; zij zijn dan ook een samenwerking aangegaan met de Rouwmaat Groep als duurzame partner.

Op 9 september maakte de Military Boekelo-Enschede bekend dat zij een overeenkomst aangegaan zijn met de Rouwmaat Groep. Zij verzorgen vanaf dit jaar de afvalinzameling tijdens het evenement. De overeenkomst werd getekend door de voorzitter van de Military, Robert Zandstra, en dhr. Kappert, vestigingsleider van Rouwmaat in Hengelo. Volgens de Military zat het gelijk al bij het eerste gesprek goed met het contact. Er is een duidelijke klik tussen de Rouwmaat Groep en de organisatie. Afvalinzameling is een belangrijke bedrijfstak van het inmiddels 70-jarige familiebedrijf dat de hoofdvestiging in Groenlo heeft.

Foto: Jet Bonvanie

Uitdaging
Het inzamelen van de diverse afvalstromen tijdens een evenement als de Military is een leuke uitdaging. Hierbij moet men flexibel werken met oplossingsgericht denken en uiteraard een stukje duurzaamheid. Er was dan ook veel overleg met de organisatie om te komen tot een goed plan van aanpak. Betrokken zijn bij de Military is voor de Rouwmaat Groep een leuke uitdaging en het hoort bij een stukje maatschappelijke betrokkenheid. Ook voor de toekomst kan het bedrijf veel betekenen voor het paardensportevenement. Zo zijn de andere bedrijfsonderdelen actief op het gebied van transport, bodemonderzoek en infrastructurele projecten voor grond-, weg- en waterbouw.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Voor de organisatie van de Military is maatschappelijke verantwoordelijkheid een belangrijk thema. Naast dat men toonaangevend wil zijn op sportief gebied, zijn ook maatschappelijke doelen steeds belangrijker. De organisatie ziet hierin drie belangrijke thema's: het Masterplan Duurzaamheid waar ook de afvalverwerking onder valt, human resource management en de maatschappelijke omgeving, waarbij de Military ook inzet op banden met het onderwijs en cultuur in de brede regio.

Een bijzondere ontmoeting met twee zussen

Twee families met liefde voor paarden

Jaren geleden had ik beide vrouwen al eens ontmoet. De één woonde toen in Boekelo en de ander aan de rand van Albergen. Jet en Conny Emondt, twee vrouwen met voorliefde voor de viervoeter het paard.

Jet is met haar man Eric van de kern van Boekelo verhuisd naar het buitengebied van Boekelo en Conny is met haar man René naar het buitengebied van Albergen verhuisd en beiden met succes. Maar wat mij van beiden uit het verleden het meest is bijgebleven is de open en vriendelijke houding waarmee ze je tegemoet treden.

De liefde voor paard en man.
Ja, u leest het goed. Het is geen tikfout, want bij beiden is er een voorliefde voor viervoeters: paarden. Wanneer ik onverwachts bij Jet Bonvani - Emondt in Boekelo voor de poort sta, word ik hartelijk welkom geheten en deze hernieuwde ontmoeting krijgt daarna voor mij een plezierig vervolg. Ik wilde graag wat meer horen en zien hoe het beide zussen is vergaan in de paardensport.
Vader Emondt heeft hen op jeugdige leeftijd, beiden toen nog meisjes, de voorliefde voor het paard en de draf en rensport bijgebracht. Vader Emondt nam ze destijds mee naar Teesinkbos. Maar zie, in het buitengebied van Boekelo is nu Stal Weaver gevestigd. Compleet met oefenbak, stallen en piste. Wanneer ik haar vraag of ze foto's uit haar collectie (ze is een goede amateurfotografe) wil afstaan aan DWF Mediamakers, de uitgever van de Hart van Military krant, is ze direct daartoe bereid. Ze regelt ook dat ik met haar zus Conny in contact kan treden.
Nog diezelfde week rijden we over de zandweg in het buitengebied van Albergen, die ons brengt bij Stal Het Dikkersbos. Ook hier is het één en al vriendelijkheid en persoonlijke aandacht. Vol trots laat Conny Viscaal - Emondt mij de fraaie accommodatie zien die door haar en haar man René Viscaal tot stand zijn gebracht. Een moderne oefenpiste, een moderne binnenbak en buitenbakken vormen een compleet geheel van Stal Dikkersbos.
Merle Tasche en Conor Drain, geen onbekenden in de paardensport, huren bij Stal Dikkersbos stalruimte en tevens rijdt Conor Drain op paarden van stal Dikkersbos. Maar René en Conny waren en zijn ook geen onbekenden in de paardensport. Conny nam in 1980 deel aan de toen nog jonge Military. Deelname was bijna in het water gevallen. Ondanks een blessure aan haar hand, wist ze de kwalificatiewedstrijd foutloos te rijden en was deelname aan de Military Boekelo een feit. Ook een jaar later wilde Conny deelnemen. Doordat haar paard kreupel was, werd dat echter belet.
René maakte in het verleden naam als getalenteerd springruiter. Beiden juist terug van een meerdaags paardenevenement in Engeland. Daar komen de echte paardenliefhebbers, maar liefst 150.000 bezoekers enkel en alleen voor de paardensport. Geen glitter en glamour, maar in spijkerbroek en op gympies, dat is het echte paardenvolk. Daar is het niet zien en gezien worden, anders is het bij ons in het Strodorp Boekelo. Door de jaren heen zijn het de echte paardenliefhebbers die naar het Strodorp zijn blijven komen, maar een groot aantal komt ook voor de sier en het vertier. De passie voor paarden zit erin bij de beide families. De kinderen van Viscaal en Bonvanie zijn ook al zeer begaan met het paard en de paardensport.

De komende dagen tijdens de Military zullen we beide paardenfamilies zeer zeker treffen. Niet voor de glitter en glamour maar voor het paard en de paardensport. Het peerdevolk is in gedachten al onderweg, opweg naar het Strodorp Boekelo.

Martin Meijerink