Hart van Senioren

14 juni 2019

Hart van Senioren 14 juni 2019


1 / 16

Train je geheugen en blijf bewegen

Zo blijf je vitaal

Eén op de 10 heeft slaapproblemen

Wat u moet weten
over slapen

Een zomer op z'n Zweeds

3 / 16

Bij ouder worden hoort verandering

Verandering van het geheugen, van lichamelijke capaciteiten, van schoonheid, gezondheid en vrije tijd. We horen allemaal de nadelen van ouder worden. Maar er zijn ook veel voordelen. Zéér zeker... En óók dat is juist wat Hart van Senioren wil laten zien en laten lezen aan de steeds groter groeiende groep 50plussers in Overijssel.

U leest nu de eerste uitgave van ons 'Hart van Senioren'-krant! In deze gratis krant bieden wij u een aantal artikelen, die - naar wij hopen - vooral de 50plussers en senioren zullen aanspreken. Voor deze eerste editie hebben wij gekozen voor het thema gezondheid en vitaliteit en wij hebben daarover een aantal interessante artikelen verzameld. Kampt u bijvoorbeeld met slaapproblemen? Weet u hoe u zich het best kunt beschermen tegen een hittegolf? Of hoe u zich voorbereidt op een vakantie naar een land waar de hygiëne te wensen overlaat? In deze editie vindt u voor dit alles een aantal bijzonder nuttige tips. Met ingang van de volgende uitgave verschijnt er tevens een complete evenementen en activiteiten kalender. Als vast onderdeel plaatsen we in elke 'Hart van Senioren' een ontspannende puzzelpagina. Wij wensen u veel leesplezier.

Redactie
Hart van Senioren

Wilt u reageren op (een deel van) de inhoud van deze krant of heeft u andere opmerkingen, laat het ons weten. De artikelen over gezondheid en ziekten [in deze krant en op de website] zijn louter informatief van aard. Zij zijn nimmer bedoeld als een vervanging voor een vorm van de reguliere geneeskunde. Raadpleeg altijd uw arts of specialist bij medische en/of psychische klachten

Deze tips
houden je
jong

Wat u moet weten over slapen

Help!
Een
hittegolf

Een zomer op
z'n Zweeds

Wat u moet weten over slapen

Een slaapprobleem kan het leven behoorlijk op zijn kop zetten. Wie regelmatig te weinig slaapt, kent de gevolgen: moeheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Kunt u ook vaak de slaap niet vatten? U bent niet de enige. Naar schatting heeft één op de tien mensen er last van, onder ouderen is dat zelfs één op de vijf. Gelukkig zijn slaap-problemen met de juiste aanpak doorgaans terug te dringen. In dit artikel leest u hoe.

Slapen vanaf het moment dat uw hoofd het kussen raakt en pas de volgende morgen uitgerust wakker worden van een zonnestraal door een kier in het gordijn. Een ideale nachtrust, zonder gepieker, gedraai en nachtelijk puzzels oplossen. Wie regelmatig 's nachts wakker ligt kan alleen maar dromen van zo'n aaneengesloten slaap. Toch vallen maar weinig mensen altijd als een blok in slaap zonder tussentijds wakker te worden. Voor een gezonde nachtrust is dat ook niet nodig.

Hoe voelt u zich overdag?
In plaats van te kijken wat er 's nachts niet naar wens gaat, kunt u ook nagaan hoe u zich overdag eigenlijk voelt. Heeft u voldoende energie om de dagelijkse dingen te doen? Dan is uw nachtrust blijkbaar gezond geweest. Ook mensen die lang wakker liggen, pikken meestal wel drie tot vijf uur slaap mee. Juist in die eerste uren herstelt u het beste. Daarom is ook een nachtrust van vijf uur meestal voldoende om de volgende dag weer prima te kunnen functioneren.

Leeftijd en slapen
Met het ouder worden, verandert ook het slaappatroon. Lichter slapen en vaker wakker worden is dan geen reden tot zorg. Het hoort bij de manier van slapen in deze levensfase. Ook een nachtrust van vijf of zes uur met enkele onderbrekingen kan dus gezond zijn.

Waar of niet waar
'Acht uur achter elkaar doorslapen is nodig om de volgende ochtend uitgerust te zijn.' Niet waar. Wat een normale slaapduur is, verschilt van persoon tot persoon. Niet iedereen heeft acht uur slaap nodig. Sommige mensen hebben voldoende aan vijf uur slaap per nacht. Anderen hebben tien uur per nacht nodig.

Wanneer is slecht slapen een probleem?
Een enkele doorwaakte nacht heeft iedereen wel eens. Zelfs als dat iedere week een keer voorkomt, is er nog niet zoveel aan de hand. Er is pas sprake van een slaapprobleem als iemand: meer dan enkele weken drie nachten per week of meer slecht slaapt én vermoeid en/of prikkelbaar is en/of moeite heeft met concentreren. In dat geval wordt het slaap-probleem zelf vaak onderwerp van vele nachtelijke uren piekeren.

Vicieuze cirkel
Slapeloosheid veroorzaakt zorgen die weer slapeloosheid met zich meebrengen. Het is een vicieuze cirkel, waar iemand met slaap-problemen maar moeilijk uitkomt. Het maakt een groot verschil hoe iemand zelf denkt over de kwaliteit van zijn nachtrust. Mensen die denken dat ze slecht slapen, voelen zich ongezonder. En mensen die zeggen dat ze een uitstekende nachtrust hebben, zitten vaker lekkerder in hun vel. Het werkelijke aantal uren slaap is hierbij minder van belang. Mannen van 59 jaar en ouder slapen gemiddeld ruim zes uur, terwijl ze denken dat ze zeven uur slapen. Hun vrouwelijke leeftijd-genoten slapen gemiddeld een kwartier langer, precies zoals ze zelf ook denken. Toch ervaren vrouwen vaker een gebrek aan slaap als een probleem. Mannen hebben veel minder last van slapeloosheid. Hoe dat komt? Misschien wel doordat mannen het aantal uren dat zij slapen overschatten en zich daardoor minder zorgen maken over hun nachtrust. Een meer ontspannen houding en positief denken kunnen helpen om beter te slapen.

Ernstige slaapstoornissen
Goed of slecht slapen zit niet altijd 'tussen de oren'. Sommige mensen hebben wel degelijk een ernstige slaapstoornis, die niet gemakkelijk te bestrijden is. Onrustige benen of kuitkramp verhinderen bij sommige mensen het inslapen of doorslapen. Mensen met apneu snurken hevig en hebben regelmatig adempauzes van tien seconden of langer. Door deze adempauzes komt iemand met apneu niet in een diepe slaap. Hij of zij kan overdag zo uitgeput zijn, dat het lastig is om goed te functioneren. Herkent u deze verschijnselen, raadpleeg dan een huisarts en vraag eventueel doorverwijzing naar een specialist. Vooral KNO-artsen en longartsen houden zich met apneu bezig.

Andere oorzaken
Pijn, bijvoorbeeld als gevolg van reuma, maakt het inslapen een stuk lastiger, net als depressieve gevoelens. En als je meerdere keren per nacht wakker wordt om te plassen, komt er van een ongestoorde nachtrust ook niet veel terecht. Blijf er niet mee rondtobben. Bespreek het met uw huisarts of eventueel een specialist op het gebied van slaapproblemen.

Waar of niet waar
Het helpt om extra vroeg naar bed te gaan, omdat de uren voor twaalf uur dubbel tellen.' Niet waar. De eerste uren slaap zijn weliswaar de belangrijkste, maar het maakt niets uit of u ze voor of na twaalf uur krijgt. Extra vroeg naar bed gaan is dus voor de meeste mensen onnodig.

Spanning kwijtraken
Slaapklachten ontstaan vaak door spanning. Beweging en buitenlucht helpen om spanning kwijt te raken. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn prima manieren om te ontladen.

Ontspanningsoefeningen
Ontspanningsoefeningen voor het slapen gaan bevorderen de nachtrust. Ademhaling speelt hierbij een belangrijke rol. Dergelijke oefeningen leert u bijvoorbeeld bij een haptonoom of door yogalessen te volgen. Ook meditatie is een goede manier om te ontspannen. Zorg overdag voor voldoende activiteit, beweging en buitenlucht, liefst ook vroeg in de avond. Bewegen helpt om lichamelijk moe te worden. Reserveer elke dag, bijvoorbeeld vroeg op de avond, een kwartier om te piekeren. Neem de afgelopen dag door en kijk vooruit naar de volgende dag. Schrijf op wat u dwars zit of wat u nog moet doen en denk daarover na. Doel is dat deze gedachten u niet belemmeren bij het slapengaan. Komen er in bed toch pieker-gedachten in u op, noteer ze dan en bewaar ze tot het volgende piekermoment. Zorg voor rust vlak voor het naar bed gaan, dus blijf niet tot het laatste moment tv-kijken of achter de computer zitten.

Help! een hittegolf

De zomer is in aantocht en we kijken er met z'n allen naar uit. Een fietstocht met de vrienden, een dagje zee met de (klein)kinderen, een barbecue met de familie, ja, zelfs een flinke schrobbeurt van het tuinterras. Het is zo veel leuker bij een prima weertje. Maar wat als die zalige zomerwarmte een heuse hittegolf wordt? Alert zijn is de boodschap. Uitdroging, hittestress of een zonnesteek kan je voorkomen.

Het KNMI) spreekt van een hittegolf wanneer het minstens vijf opeenvolgende dagen tenminste 25 graden is. Op minstens drie ervan bedraagt de temperatuur 30 graden of meer. Is dit het geval, dan zendt het KNMI een hittewaarschuwing uit in de media. Dat gaat vrijwel altijd gepaard met een waarschuwing voor ozonpieken. Personen boven 65 jaar en mensen die lijden aan een chronische ziekte vormen risicogroepen bij extreme temperaturen Kinderen, mensen vanaf 65 jaar en personen met een chronische ziekte, zoals astma of diabetes, moeten opletten bij extreme temperaturen. Kinderen zijn gevoeliger voor hitte, omdat ze hun lichaamswarmte nog niet goed kunnen regelen. Word je een dagje ouder, dan neemt dit vermogen opnieuw af. Bovendien hebben oudere mensen minder dorstprikkels en drinken ze daarom vaak niet genoeg. Bij chronisch zieken kunnen sommige medicijnen de kans op uitdroging vergroten. Let wel, ook jonge(re) gezonde personen kunnen het moeilijk krijgen bij hitte. Preventie is dus belangrijk voor ons allemaal.

Hoe herken je uitdroging, hittestress of een zonnesteek?

We spreken van uitdroging wanneer je niet langer voldoende water in je lichaam hebt. Bij hittestress of een hitteslag raakt je lichaam oververhit en slaag je er niet in om jezelf af te koelen. Symptomen van oververhitting moet je steeds au sérieux nemen Vooral bij risicogroepen kunnen zeer snel ernstige complicaties optreden. Een hitteslag kan zelfs fataal aflopen.

Herken je bij jezelf of iemand anders of meer van de volgende symptomen, grijp dan meteen in:

Een droge mond, veel dorst, hoofdpijn ... Dit wijst op uitdroging.

Krampen in buik, armen of benen.

Uitputting: duizelig, zwak en vermoeid, een snelle polsslag of eventueel het bewustzijn verliezen.

Hoofdpijn, krampen in je buik of armen, en uitputting zijn signalen van uitdroging of eenhitteslag. Grijp onmiddellijk in! Correct ingrijpen doe je door depersoon in kwestie uit de zon en/of de warmte te halen en naar eenkoele plek te brengen. Laat hemwater drinken, verfris hem met een vochtige doek. Contacteer een arts.

Voorkomen is beter dan genezen:

Een hittegolf vraagt om gezond verstand. Dat hebben we allemaal. Met deze 5 tips kan je jezelf dan ook afdoende beschermen:

Drink regelmatig, ook als je geen dorst hebt. Water blijft de beste keuze. Alcohol, koffie en gesuikerde frisdranken zijn niet geschikt. Wist je dat zien drinken, doet drinken? Een handige tip als één van je huisgenoten méér moet drinken. Geef zelf het goede voorbeeld.

Eet voldoende, ook als je je minder hongerig voelt door de warmte. Fruit eten is een goed idee. Dat smaakt altijd.

Zorg voor afkoeling en verfrissing. Probeer de hitte uit huis te houden door goede zonnewering te gebruiken. Draag lichte, katoenen kleding. Verfris je voorhoofd regelmatig met een vochtige doek. Neem een frisse douche.

Doe het rustig aan tijdens hittepieken. Leef op een trager ritme: een siësta mag! Vermijd (zware) lichamelijke inspanningen. Had je iets gepland? Stel dat dan uit tot de grootste hitte voorbij is.

Blijf uit de zon. Moet je toch naar buiten, kies dan voor schaduwrijke plekjes. Smeer je goed in en draag een hoofddeksel en een zonnebril.

Wist je dat woon- en zorgcentra een hitteprotocol hebben? Daarin beschrijven ze de maatregelen die ze bij extreme hitte nemen voor de bewoners. Ook in de gezinszorg zijn de zorgverleners alert. Zo zullen bijvoorbeeld de verzorgenden en huishoudhulpen van verzorgingshuizen erop toezien dat hun cliënten voldoende drinken of ze zorgen voor wat afkoeling met een verkwikkend voetbadje.

Zomeruitstap met je kleinkinderen? Zo hou je het veilig!

Ook op dagen dat de temperatuur niet zorgwekkend piekt, hou je het best veilig in de zon. Enkele tips:

Plan de uitstap zo dat jullie op het heetst van de dag (binnen) beschutting hebben.

Kies zo veel mogelijk voor een plekje in de schaduw.

Smeer jullie in met zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Herhaal dat regelmatig, ook als je in de schaduw zit of speelt.

Draag lichte, katoenen kleding. Bescherm jullie hoofd met een petje of zonnehoed en draag een zonnebril met een goede UV-filter.

Drink voldoende water. Een waterijsje is een prima idee om extra vocht binnen te krijgen. Dat vinden je kleinkinderen vast ook!

Aixam introduceert eerste brommobiel suv

ENSCHEDE - Bij Auto ter Riet staat sinds kort de nieuwe Aixam Crossover SUV.

De Crossover heeft niet alleen een stoere uitstraling, maar ook een hoge instap. Dit model is 50 mm hoger dan de andere Aixam-modellen. Kunststof omlijsting van de spatborden rondom en grijze beschermkappen op de voor- en achterbumper maken de SUV-look compleet. Het dashbord is voorzien van duidelijke TFT-techniek en daardoor duidelijk leesbaar. De hoge zit zorgt voor meer zicht op de weg en een gemakkelijke instap. De Aixam Crossover SUV is leverbaar in 7 kleuren, waaronder de kleur Saffier blauw metallic. De aandrijving is altijd automaat. Opties als antiblokkeerremsysteem en een achteruitrijcamera zijn mogelijk.

Zonder autorijbewijs
Voor het rijden in een brommobiel heeft u geen autorijbewijs nodig. Wel is het AM-rijbewijs verplicht. Deze kan met een verlopen rijbewijs B(E) zonder (medische) keuring of examen verlengd worden. De minimum leeftijd is 16 jaar.

Private lease
Private lease is de laatste jaren in opmars en ook een Aixam kan men private leasen. De prijzen hiervoor beginnen bij € 349,- per maand en de Crossover met achteruitrijcamera kost € 410,- per maand inclusief verzekering op basis van 24 maand.

Interesse?
Kijk voor meer informatie op: www.aixamtente.nl of www.autoterriet.nl Of kom langs aan de Daalweg 56 7535 CE Enschede. Er mag ook telefonisch contact worden opgenomen: 053-4323434.

Batterij Specialist en Onderdelenhuis Hengelo

Wij zijn breed gespecialiseerd in het bieden van oplossingen wanneer u problemen heeft met uw fietsaccu, scootmobiel, traplift, elektrische rolstoel, badlift of tilliftaccu. Elk type accu of batterij die u tegenkomt in de zorg- en revalidatiesector kunnen wij leveren.

Een accu of batterij kan niet zomaar worden vervangen, omdat elke accu of batterij uniek is. Door onze specialisme en jarenlange ervaring weten wij altijd welke accu u nodig heeft. Ons team staat u graag te woord en als het nodig is komen we bij u thuis om uw probleem op te lossen.

Wij reviseren fiets- en gereedschapaccu's in onze eigen werkplaats, zodat wij u snel van dienst kunnen zijn. Ook testen wij uw auto-, caravan- of camperaccu en als het nodig is kunnen wij die voor u vervangen. Daarbij is onze montage gratis.

In onze winkel kunt u terecht voor alle onderdelen voor in en om het huis. Onderdelenhuis Hengelo heeft een plenty aan onderdelen (bijv. stofzuigerzakken, verlichting, fiets-, bruin en witgoedonderdelen) en technisch personeel om uw problemen op te lossen en uw vragen te beantwoorden. Hebben wij u nieuwsgierig gemaakt, kom dan eens kijken in onze winkel of neem contact met ons op. U vindt ons aan de Torenlaan 14 in Hengelo en we zijn bereikbaar via 074-250 05 80.

Wij staan graag voor u klaar dus… Laat ons úw specialist zijn!

Vitaal blijven kan ook zonder sporten

deze tips houden je jong

Dansen, een wandeling maken met flink de pas erin, op de fiets boodschappen doen. Dat zijn stuk voor stuk vormen van beweging die goed zijn voor je gezondheid in het algemeen. Bovendien wordt de kans op hart- en vaatziekten, botontkalking, overgewicht, suikerziekte, hoge bloeddruk en spierpijn minder als je beweegt. Helemaal als je daarbij een leefstijl hanteert die je gezondheid extra bevorderen: niet roken, matig alcoholgebruik en gezonde voedingsgewoonten.

Loop of fiets naar je werk. Neem de trap in plaats van de lift. Gebruik een ouderwetse grasmaaier in plaats van een moderne. Doe wat oefeningen op de grond, terwijl je naar het journaal kijkt. Met je fantasie kun je een hoop grenzen verzetten, ook op dit gebied. En hoewel het beter is om langer achter elkaar te bewegen: kortdurende (milde) inspanningen zijn beter dan geen!

Een half uur per dag bewegen

Of je aan de lijn doet of niet, of je gezond bent of dat je iets mankeert: beweging is altijd goed voor je! Sport en beweging zijn een opkikker voor je bloedsomloop. Als je je regelmatig beweegt, krijgt je lichaam meer zuurstof binnen dan wanneer je de hele dag zit. Een half uur inspanning per dag is voldoende. Je zet daarmee je spieren aan het werk. Daar hebben ze zuurstof voor nodig, die je om die reden extra inademt. Je hart gaat extra pompen zodat je bloed goed doorstroomt. Dat bloed transporteert de zuurstof naar de spieren waar het nodig is. Op deze manier zet je je hele lichaam aan het werk. Hierdoor blijven ook je bloedvaten en je hart in conditie. Door regelmatig te bewegen word je fitter en krijg je meer energie. Een half uur is voldoende. Loop niet te hard van stapel: elke dag een half uur blijkt effectiever te zijn dan een ambitieus sportprogramma. Rustig aan bewegen is ook beter vol te houden op de lange termijn. Probeer wel dagelijks te bewegen. Dat is beter voor je lichaam dan alleen op zaterdag twee uur sporten (hoewel dat natuurlijk ook heel gezond is). Zware inspanningen zijn niet nodig. Dat mag wel, maar denk daarbij aan een goede warming up en cooling down. Overdrijf niet, je hoeft jezelf niet uit te putten. Bouw je conditie langzaam op, begin bijvoorbeeld met een paar minuten beweging per dag. En als je een keer overslaat, ga dan niet een dag later proberen twee keer zoveel te sporten. Als je klachten krijgt, pijn op de borst of duizeligheid, ga dan naar je huisarts.

Dansen en schoonmaken

Of je dagelijks een half uur wandelt, danst of schoonmaakt maakt niet zo veel uit. Het gaat erom dat je je redelijk inspant, je er behoorlijk voor moet ademhalen en je hart er sneller van gaat kloppen. Bij de een gebeurt dat eerder dan bij de ander. Beweging is ook een goede manier om af te slanken. Maar, daarvoor geldt dat minder zware sporten aangeraden worden: wandelen, zwemmen, aquajoggen, fitness, fietsen en gymnastiek. Daarbij wordt vooral zuurstof verbruikt en dat stimuleert de afbraak van vetweefsel. Er is niets mis mee om te squashen of te sprinten, maar dan verbruikt je lichaam vooral korte-termijn-brandstof. Deze sporten zijn ook gezond voor je doorbloeding maar ze helpen minder goed om af te vallen. Overigens maakt het niet uit of je dertig minuten achter elkaar beweegt, of drie keer tien minuten.

Warming-up

Voor een goede warming-up trek je minstens vijf tot zeven minuten uit. Daarbij is het belangrijk dat je een bewegingsvorm kiest die niet echt zwaar is, maar die wel alle spieren activeert. In een kalm tempo fietsen, touwtje springen of een stevige looppas, bijvoorbeeld. Door de fiets te nemen naar de sportschool warm je al lekker op. Je spieren vragen daardoor vanzelf meer bloed, waardoor je hartslag stijgt. Een echt goede warming-up gaat ook gepaard met rekoefeningen, waarbij de spieren die je even later (intensief) gaat gebruiken, betrokken zijn. Die spieren lopen namelijk de meeste kans op blessures. Het rekken van de spieren kun je het beste afwisselen met lichte, ontspannen bewegingen (fietsen, lopen).

Daarbij moet je wel een aantal punten in de gaten houden:

Zorg dat de betrokken spieren voldoende

warm zijn.

Rek in lichte mate (pijn is niet de bedoeling, dan ga je te ver).

Houd de spier 15 seconden in gestrekte toestand.

Ga nooit verend te werk bij het rekken van spieren. Dit kan beschadigingen geven en werkt averrechts.

Overigens wordt het idee dat een warming-up noodzakelijk is voor het sporten niet meer overal gedragen. Sommige studies trekken het nut ervan in twijfel: de strechoefeningen zouden niets helpen bij het voorkomen van spierpijn.

Steken in je zij

Vooral bij het hardlopen kun je last krijgen van steken in je zij. Wat de oorzaak precies is, is niet helemaal duidelijk, maar gelukkig zijn er wel tips om de steken te voorkomen.

Ga bij voorkeur niet hardlopen of intensief sporten net nadat je hebt gegeten of veel hebt gedronken. En het kan helpen als je je training langzaam opbouwt. Haal diep adem tijdens het hardlopen. Regelmatige buikspieroefeningen versterken je buikspieren, wat pijn in je zij helpt voorkomen. Als je tijdens het sporten toch last krijgt, probeer dan vanuit je buik te ademen in plaats van je borst. Let ook op wanneer je uitademt. Veel mensen doen dat steeds als ze met de rechtervoet de grond raken. Probeer dan eens uit te ademen als je op je andere voet leunt. Je kunt ook als je veel pijn hebt, even pauze nemen. Een goede oefening is dan even zo ver mogelijk voorover buigen. Span je buikspieren aan en adem diep in en langzaam uit.

Cooling-down

Cooling-down is belangrijk na een flinke inspanning, met andere woorden: het geleidelijk verminderen van de activiteiten. Je kunt dus beter even doorgaan in een wat langzamer tempo, bijvoorbeeld door uitlopen in een rustige looppas, om vervolgens de rekoefeningen van de warming-up te herhalen. De versterkte bloedstroom naar de spieren blijft zo nog even op gang. Dat stimuleert de afvoer van afvalstoffen uit de spieren, waardoor spierpijn voorkomen wordt. Je moet voor een cooling-down ruim twee keer zoveel tijd uittrekken als voor een warming-up (dus ongeveer 15 minuten). Bij de cooling-down kun je de spieren wel extra goed rekken, omdat ze dan nog warm en goed doorbloed zijn. Een douche, warm bad of massage verwijdert weliswaar afvalstoffen die via de huid zijn uitgescheiden, maar kan een cooling-down nooit vervangen. Overigens wordt het idee dat een warming-up en cooling-down noodzakelijk zijn bij het sporten niet meer overal gedragen. Sommige studies trekken het nut ervan in twijfel: de strech-
oefeningen zouden niets helpen bij het voorkomen van spierpijn.

Tips om het vol te houden

Klinkt dit bekend? De feestdagen zijn voorbij en je neemt je voor om elke avond een half uur te gaan joggen. Of je hebt een strandvakantie geboekt en je schrijft je in bij een sportschool voor een ambitieus sportprogramma. Drie weken later zit je ontmoedigd 's avonds op de bank met een zak chips. Een langzaam-aan-programma is veel beter. Dat hou je beter vol en is beter voor je gezondheid dan wanneer je je lichaam dagelijks uitput. Kies daarom een sport die je leuk vindt, en die bij je past. Heb je vast wat tips van ons:

Tips om te zorgen dat bewegen leuk wordt en blijft:

» Kies een vaste dag en tijd, zodat bewegen een gewoonte wordt.

» Draag comfortabele kleding en schoenen.

» Begin rustig en put jezelf niet helemaal uit: overdaad schaadt.

» Drink voldoende drinken vóór, tijdens en na het oefenen.

» Betrek je familie bij je goede voornemens zodat zij je kunnen stimuleren.

» Met iemand anders samen sporten kan

motiveren.

» Maak er geen wedstrijd van als je met

anderen samen sport.

» Span je niet zoveel in dat je tijdens de oefe-

ningen niet meer kunt praten met medesporters.

» Ga niet 'dubbel' oefenen als je een dag overslaat.

» Breng variatie aan in het soort beweging of oefeningen dat je doet.

» Als je thuis gymnastiekoefeningen gaat doen,

huur of koop dan een videoband met goede oefeningen.

Geen tijd om te sporten?

Een te ambitieuze start is een reden dat veel mensen hun sport voornemens niet volhouden. Een andere veelgehoorde klacht is ze geen tijd hebben om te sporten. Of geen geld hebben voor een sportschool. Maar dat mag geen excuus zijn: er zijn allerlei andere mogelijkheden om voldoende te bewegen. Denk eens aan het volgende:

Je kunt met de fiets naar je werk gaan (eventueel doe je dat één dag per week). Neem sowieso af en toe de fiets als je ergens heen gaat. Ga je met de tram of bus, stap dan een halte eerder uit en loop dan stevig door. Maak in je middagpauze een wandeling met een collega. Woon je in een flat, neem dan de trap. Ook het huishouden of tuinieren kost energie (niet met een elektrische grasmaaier). Verderop in dit magazine meer over sporten

Bron: www.gezondheidsplein.nl

het zijn vaak kleine dingen zo blijf je vitaal

Tips om het vol te houden
Klinkt dit bekend? De feestdagen zijn voorbij en je neemt je voor om elke avond een half uur te gaan joggen. Of je hebt een strandvakantie geboekt en je schrijft je in bij een sportschool voor een ambitieus sportprogramma. Drie weken later zit je ontmoedigd 's avonds op de bank met een zak chips. Een langzaam-aan-programma is veel beter. Dat hou je beter vol en is beter voor je gezondheid dan wanneer je je lichaam dagelijks uitput. Kies daarom een sport die je leuk vindt, en die bij je past. Heb je vast wat tips van ons:

Geen tijd om te sporten?
Een te ambitieuze start is een reden dat veel mensen hun sport voornemens niet volhouden. Een andere veelgehoorde klacht is ze geen tijd hebben om te sporten. Of geen geld hebben voor een sportschool. Maar dat mag geen excuus zijn: er zijn allerlei andere mogelijkheden om voldoende te bewegen. Denk eens aan het volgende: Je kunt met de fiets naar je werk gaan (eventueel doe je dat één dag per week). Neem sowieso af en toe de fiets als je ergens heen gaat. Ga je met de tram of bus, stap dan een halte eerder uit en loop dan stevig door. Maak in je middagpauze een wandeling met een collega. Woon je in een flat, neem dan de trap. Ook het huishouden of tuinieren kost energie (niet met een elektrische grasmaaier).

Bron: www.gezondheidsplein.nl

Hoe kun je je geheugen trainen?

Geheugenverlies kan (zowel je korte als lange termijn geheugen) erg vervelend zijn! Ik denk dat iedereen het hier wel met me eens is. Naarmate we ouder worden is de kans groot dat we op ten duur dingen gaan vergeten. Toch zijn er dingen die je kunt doen om dit tegen te doen.

Onderzoek wijst uit dat we de hersenen kunnen trainen. Zo zijn we dus in staat ook mentaal langer fit te blijven. Verschillende fabrikanten spelen slim in op deze ontwikkeling. Een goed voorbeeld hiervan is puzzelen. Ook de zogenaamde braingames bewijzen het: geheugentraining is hot. Nederland bleef een beetje achter op dit gebied. Maar daar komt binnenkort verandering in.

Voorkennis en interesse
De voorkennis en de mate van interesse heeft een grote invloed op ons geheugen. Hoe groter onze interesse ergens voor is, hoe beter we zaken hierover kunnen onthouden! Ben je geïnteresseerd is voetbal, dan zal je praktisch alle voetbaluitslagen die je op de radio hoort direct kunnen onthouden. Wanneer je interesse hier niet ligt, zal dit bijna onmogelijk zijn. Sterker nog, de kans is zelf groot dat je dit niet eens waarneemt

Geestelijke gesteldheid
Hoe je beter je geestelijke gesteldheid, hoe beter en sneller je geheugen toegankelijk is! Stress en andere negatieve externe invloeden kunnen je geestelijke gesteldheid negatief beinvloeden wat resulteert in een slechter lange en korte termijn geheugen. Ook medicijnen kunnen dit effect hebben.

SpelletjesBrain training
Het spelen van spelletjes zorgt voor een scherpere geest, een betere concentratie en een actiever geheugen! Puzzels, woordspelletjes, apps op je telefoon en zelf computergames kunnen je geheugen versterken. Ken je het spelletje "Brain training"? Veel mensen gebruiken dit dagelijks.

Fysieke conditie
Hoe beter jij in je vel zit, hoe beter je geheugen zal zijn. Zorg dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, jezelf goed verzorgt, veel lacht en goede voedingsstoffen binnenkrijgt!

Regelmaat "trainen"
De succesfactor bij het trainen van je geheugen is regelmaat!. Implementeer je alle bovenstaande punten in je dagelijkse levensstijl, dan kan ik je garanderen dat je geheugen direct binnen een aantal dagen zal versterken. Kun je nagaan wat het effect zal zijn wanneer je dit jarenlang achter elkaar doet….

Wat ouderen echter vooral willen is hun zelfstandigheid in geestelijk opzicht behouden, of zoals ouderen vaak zeggen: als ik maar goed bij mijn hoofd blijf. Zelfstandige beslissingen kunnen blijven nemen, ook op hoge leeftijd, is een wens die veel mensen hebben.

Gezonde hersenen zorgen voor een goed geheugen en je zelfbeslissingsrecht. De hersenen zorgen ervoor dat het lichaam als een centrale computer wordt aangestuurd. Wat goed en gezond is voor de hersenen is ook goed en gezond voor het lichaam: of om een oude vast herkenbare slogan naar voren te halen: een gezonde geest zit in een gezond lichaam.

Een gezonde buitenlandse vakantie; wat te doen en niet te doen

Foto: schutterstock.com

Vanuit een land met betrekkelijk weinig gezondheidsrisico's vertrekken Nederlanders naar landen waar hygiëne lang niet altijd vanzelfsprekend is. Met een goede voorbereiding en een beetje voorzichtigheid ter plaatse wordt de kans dat je ook weer gezond terugkeert van je reis een stuk groter.

Ruim een derde van de vakantiegangers is wel eens ziek geweest op vakantie. En dat kan een flinke domper zijn op de vakantievreugde. Reizigers houden echter niet altijd goed rekening met mogelijke risico's. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Ruim een derde van de vakantiegangers is wel eens ziek geweest op vakantie. Vooral reizigers naar Egypte zijn opvallend vaker ziek geweest dan gemiddeld.

Bron: onderzoek TNS NIPO

Deze DOEN of NIET DOEN tips helpen je op weg.

Doen

 • Check van tevoren welke vaccinaties voor het land van jouw bestemming verplicht zijn of aanbevolen worden en bezoek zo nodig een vaccinatiecentrum, travel clinic, GGD of deskundig huisarts voor een persoonlijk gezond op reisadvies (ook als je 'last minute' hebt geboekt, is het verstandig een gezond op reisadvies te halen).

 • De risico's die je op reis loopt zijn voor een groot deel afhankelijk van de manier waarop je reist, waar je logeert en wat je gaat doen. Risicovolle activiteiten op vakantie (zoals raften, bergbeklimmen, scooter rijden) kunnen een mogelijk risico vormen. Maak voor meer informatie een afspraak voor persoonlijk gezond op reisadvies.

 • Heb je vaccinaties gehad? Dan krijg je een geel vaccinatieboekje, genaamd 'International Certificate of Vaccination'. Bewaar dit goed bij je paspoort als je op vakantie gaat als bewijs dat je de vaccinaties hebt gehad.

 • Maak een kopie van je paspoort of bewaar een scan in je mailbox.

 • Check je ziektekosten- en reisverzekering en zorg dat je voldoende verzekerd bent.

 • Check of een gezond op reisadvies, vaccinaties en antimalariamiddelen worden vergoed door je aanvullende verzekering.

 • Neem een goed gevulde reisapotheek mee. Let erop welke spullen van de reisapotheek je het beste in je handbagage kunt meenemen. In verband met de douane voorschriften op vliegvelden mogen scherpe metalen voorwerpen, zoals schaartjes en pincetten, NIET in de handbagage meegenomen worden tijdens de vlucht. Let ook op de voorschriften voor het meenemen van vloeistoffen in de handbagage.

 • Wanneer je onder doktersbehandeling bent: vraag dan je arts, of apotheek, of er speciale maatregelen nodig zijn. Bepaalde ziekten kunnen bijvoorbeeld in warmere landen verergeren.

 • Wanneer je medicijnen gebruikt, zorg dan dat je voldoende medicijnen meeneemt. Stop deze in je handbagage aangezien bagageruimten van vliegtuigen zeer koud kunnen worden, met als gevolg dat de medicijnen kunnen bevriezen en niet meer te gebruiken zijn. Verdeel ze na de vlucht over verschillende bagagestukken.

 • Neem een reservebril of reserve contactlenzen mee, net als bijvoorbeeld extra lenzenvloeistof. Sommige dingen zijn in het buitenland moeilijk verkrijgbaar.

 • Als het langer dan zes maanden geleden is dat je een tandarts hebt bezocht, laat dan voor de vakantie nog even je gebit controleren. Een bezoek aan een plaatselijke tandarts kan namelijk onnodige risico's met zich meebrengen.

 • Eet alleen vlees en vis als het goed gebakken of gekookt is.

 • Eet alleen fruit dat je zelf heeft gewassen en geschild.

 • Was je handen regelmatig goed met zeep, vooral vóór het koken en vóór het eten, maar ook bij gebruik van het toilet.

 • Voorkom muggenbeten zoveel mogelijk. Zeker als je naar een land gaat met muggen die mogelijk ziektes kunnen overbrengen, zoals malaria, dengue, zika-virus etc.

 • Gebruik een muggenwerend middel met bijvoorbeeld DEET, draag bedekkende kleding, slaap onder een klamboe en gebruik de airconditioning op de slaapkamer. Zo heb je niet alleen minder last van jeuk, maar verklein je ook de kans dat je ziektes krijgt overgebracht.

 • .Zorg voor goede bescherming tegen de zon: mijd de zon tussen 11 uur 's ochtends en 2 uur 's middags en voorkom verbranding door regelmatig een zonnebrandmiddel met hoge factor te gebruiken.

 • Het is belangrijk een lijstje met gegevens over mogelijke allergieën en overgevoeligheden mee te nemen, en/of van de medicijnen die je gebruikt. Bewaar dit op een vaste plek, bijvoorbeeld bij je reispapieren.

 • Vrij altijd veilig.

Niet doen

 • Drink geen kraanwater, ook niet tijdens tandenpoetsen. Kraanwater kan bacteriën bevatten die bijvoorbeeld reizigersdiarree of hepatitis A veroorzaken.

 • Wees zeer voorzichtig met salades en groenten die gewassen zijn met kraanwater, of met ijsblokjes die vaak van kraanwater worden gemaakt. Let ook op bij onverpakt ijs, geschild fruit en rauw voedsel, zoals schaal- en schelpdieren.

 • Ga je de bossen in? Hoe warm het ook is, doe dit niet in een mouwloos shirt en met open schoenen. Lange mouwen en een lange broek beschermen tegen teken en zo verkleint de kans besmet te worden met de ziekte van Lyme.

 • Laat geen tatoeage of piercing zetten en laat je niet traditioneel scheren met een mes bij een kapper. De kans bestaat dat er niet - gesteriliseerde materialen worden gebruikt, waardoor je met hepatitis B besmet kunt worden.

 • Haal geen vreemde dieren aan en mijd dieren met vreemd gedrag. Zo verklein je het risico op een mogelijke besmetting met rabiës/hondsdolheid. Vooral apen, honden en vleermuizen vormen een risico.

www.gezondopreis.nl

Zo beleef je deze zomer op z'n zweeds

Of je nu op zoek bent naar een familie-bestemming, de mooiste natuur wilt ontdekken of gaat voor actie en avontuur. Zweden heeft voor ieder wat wils! Van 'soft' outdoor activiteiten zoals kanoën, kajakken, raften, wandelen en fietsen tot de leukste familie-uitjes.

Deze week lanceert VisitSweden dan ook verschillende bijzondere vakanties op z'n Zweeds. Kom overnachten in moderne en gezellige hotels, in een typisch Zweeds vakantiehuisje aan een mooi meer of op een camping…. In Zweden kun je zelfs in de vrije natuur je tentje opzetten.

Wat gaan we doen vandaag?
Wat gaan we doen vandaag? Ga je voor een dagje relaxen of ga je voor actie? Wil je de omgeving ontdekken of juist iets leuks doen met de kinderen? Zweden heeft volop keus, voor jong en oud! Ga voor een dagje strand, beleef tijdens een wandeling de stilte van de immense wouden of ga met de kinderen naar één van de vele dierentuinen en spot de Zweedse big five. Of ga naar Astrid Lindgrens Wereld. In dit themapark ontmoet je alle personages uit haar boeken, waaronder Pippi Langkous, het sterkste meisje ter wereld.

Leuke dingen doen, en nog gratis ook
Pluk je ontbijt of lunch zelf eens bij elkaar. In heel Zweden geldt het allemans recht, wat betekent dat je overal vrij mag lopen en struinen waar je maar wilt en dus overal bosbessen, rode bessen, bramen, aardbeien en frambozen mag plukken. Overnachten in een hotel of houten huisje is in Zweden al een geweldige ervaring, maar neem eens een klein tentje mee. Je kunt je plekje namelijk vrijuit kiezen vanwege het allemans recht. Natuurlijk moet je je daarbij wel aan een paar regels houden, maar daarna kun je overnachten waar je maar wilt. Leuk en spannend tegelijk (ook voor de kinderen) om eens een nachtje te proberen. Fulufjället National Park in de regio Dalarna in Midden-Zweden is de ideale plek voor zowel kleine als grote avonturiers. Ga vissen of neem een verfrissende duik in één van de vele meren. Dorst? Water drinken doe je direct uit de meren en beken. Echt waar! Een bezoekje aan de hoogste waterval van Zweden mag natuurlijk niet ontbreken. Ook deze vind je in het Fulufjället National Park. De Njupeskär is met haar hoogte van 93 meter, waarvan 70 meter vrije val, een indrukwekkend uitje voor het hele gezin Zuid-Zweden heeft een relatief mild en warm klimaat en dus zijn de stranden van dit deel van het land mateloos populair. Zo ook het strand met de naam Käbäckshusenstrand in Skåne. Op dit prachtige zandstrand relax je op z'n Zweeds. Neem ook eens een kijkje in het gezellige badplaatsje met maar zeventien vakwerkhuizen in een smalle dorpsstraat.

#opzijnzweeds
Meer informatie en leuke tips over de verschillende activiteiten, de fraaiste natuurgebieden of andere suggesties voor een zomer op z'n Zweeds, vind je op "http://www.nederland.visitsweden.com" nederland.visitsweden.com. Laat je ook inspireren door de mooiste autorondreizen van aanbieders als Stena Line, Buro Scanbrit en de Jong Intra vakanties.