Autopaper Deventer

12 februari 2019

Autopaper Deventer 12 februari 2019


Nieuwe Jimny is mooie update van de oer-terreinwagen

Autorijden is meer dan alleen van A naar B. Het is voor veel mensen ook een stukje belevenis; het plezier van een leuk rijdende en ogende auto waarbij je moet glimlachen iedere keer wanneer je de sleutel in het contactslot steekt. Suzuki produceerde door de jaren heen veel auto's die deze 'fun factor' hebben. Zoals de mooie Swift Sport van afgelopen jaar, maar ook de nieuwste telg uit de Jimny-reeks. Wij testen Suzuki's compacte 4x4: naast een grote fun factor ook echt een serieuze terreinwagen.

De Suzuki Jimny is een reeks met een lange geschiedenis. Suzuki introduceerde de eerste generatie Jimny in 1970 als LJ10. Een open driezitter die als een berggeit heuvels op kwam. In 1981 volgde de tweede generatie en in 1998 de derde generatie. Nu, twintig jaar later, volgt de vierde generatie. De lange productiedata geven wel aan dat Suzuki een verkoopsucces had met een grote schare trouwe fans. Suzuki had in maart afgelopen jaar ongeveer 2,85 miljoen exemplaren geleverd van al deze Jimny's. Hiermee is het één van de best verkopende modellen ooit voor het merk. De nieuwste generatie omvat alle kernwaarden waar trouwe Jimny-fans op hopen, mét natuurlijk de innovaties die je in een 2019 model mag verwachten.

Design
Als eerste valt op dat het design herkenbaar Jimny is, maar toch helemaal van deze tijd. Het is een terugkeer naar de blokvormen van de eerste generaties. De bijzonder stoere voorkant met stevige terreinbumper, imposante grill en grote ronde koplampen geven hem een imposant uiterlijk. Suzuki lijkt de nieuwe Jimny met name met de liniaal ontworpen te hebben; met uitzondering van de wielen en wielkasten is alles strak gelijnd. Niet iedereen zal het waarderen, maar wij zijn persoonlijk zeker fan. De bumpers zijn stevig uitgevoerd in contrasterend zwart. De grote achterdeur met reservewiel maakt niet alleen het laden en lossen makkelijk, maar is ook een mooi stylistisch element. Het geheel kun je als utilitair omschrijven. De vierde generatie Jimny biedt plaats aan vier personen, waarbij een vlakke laadruimte ontstaat wanneer je de achterste twee stoelen wegklapt. Met de stoelen omlaag is er 377 liter ruimte, met de stoelen omhoog: 85 liter. Wanneer je dus met zijn tweeën op pad gaat kun je dus nog aardig wat meenemen.

Suzuki betrouwbaarst in onderzoek Consumentenbond

Foto: Petra Koenderink

DEVENTER - Suzuki is het betrouwbaarste automerk volgens een omvangrijke enquête van de Consumentenbond onder 10.000 autobezitters in Nederland. Suzuki-rijders geven hun auto een score van 8,7 gemiddeld, de hoogste van alle automerken die in het betrouwbaarheidsonderzoek voorkomen. De Suzuki S-Cross haalt zelfs een 9,1.

Suzuki-rijders staan volgens het onderzoek het minst met pech langs de weg. De koppositie is het bewijs van Suzuki's betrouwbaarheid waar het merk al sinds jaar en dag om bekendstaat. Het rapportcijfer 8,7 komt op het conto van werkelijk alle goed verkochte Suzuki-modellen van de laatste tien jaar, aldus de Consumentengids van november 2017 warin de enquête gepubliceerd is. Suzuki laat maar liefst 23 andere automerken achter zich.

Scores
De Suzuki-modellen in de lijst hebben als volgt gescoord.
Alto (2009-2015) 8,0
Splash 8,9
Swift (2010-2014) 8,7
SX4 (tot 2000) 8,8
SX4/S-Cross (vanaf 2009) 9,1
Online enquête
Het jaarlijkse betrouwbaarheidsonderzoek is een online enquête onder eigenaren van auto's van maximaal tien jaar oud. De vragen gaan over de eventuele gebreken die hun auto het afgelopen jaar heeft vertoond. Eventuele mankementen worden ingedeeld naar zwaarte; als de auto direct naar de garage moest, telt dat bijvoorbeeld voor 35% mee. Alle resultaten zijn per merk en model opgeteld. Vervolgens is de gemiddelde score bepaald. Op die manier kan een veel verkochte auto vergeleken worden met een auto die minder populair is.

Firma Bolscher steeds duurzamer met Kia e-Niro

HENGELO - Steeds meer ondernemers investeren in duurzame mobiliteit. Nu elektrische voertuigen steeds beter worden, zien ook ondernemers goede kansen om deze in te zetten voor hun duurzame ambities.

Afgelopen week leverde Van Mossel Kia in Hengelo een Kia e-Niro aan het Enschedese vleesbedrijf Bolscher. Deze onderneming is al enige tijd bezig om duurzamer te werken in alle aspecten van de bedrijfsvoering. Het doel is om de CO2-uitstoot fors terug te brengen. In 2015 was dit nog 1.200 ton en de ambitie is om dit in 2020 naar 600 ton te brengen. Bolscher plaatste eerder al zonnepanelen op het dak van hun bedrijfspand en alle verlichting werd vervangen door zuinige LED's. Ook worden drie elektrische bussen, twee bussen met zonnepanelen en twee elektrische auto's ingezet. Het bedrijf beschikt ook over vier eigen elektrische laadpalen en een snellaadstation.

Kia e-Niro
De Kia e-Niro is de nieuwste toevoeging aan Bolscher's elektrische vloot. Het is de eerste, volledig elektrische versie van de Niro. Duurzaam, representatief en met uitstekende prestaties. De Kia e-Niro heeft een actieradius van 455 kilometer volgens de WLTP-norm. Dankzij een snellader kan de auto in 30 minuten tijd ruim 220 kilometer aan actieradius bijladen. De e-Niro is ook rijk uitgerust met onder meer veel rijhulpen voor veilige kilometers; een comfortabel interieur maakt het een aangename reisgenoot. De e-Niro is leverbaar vanaf 42.510 euro. Financial lease voor zakelijke klanten kan tegen 3,99 procent rente bij 36 maanden.

Maak kennis
Van Mossel Kia geeft u graag een passend advies voor uw duurzame mobiliteit. Kom langs in Apeldoorn, Deventer of Hengelo. Kijk ook op: www.vanmossel.nl/kia

Verdubbel je Hyundai-voordeel

Foto: Petra Koenderink

DEVENTER - Wanneer u tot en met 28 februari een nieuwe Hyundai aanschaft, pakt u een zeer mooi voordeel op diverse modellen. Onder de noemer Verdubbel je Voordeel geeft het merk namelijk meerdere kortingen.

De opzet van de actie is als volgt: Hyundai geeft een specifieke korting op een actiemodel, waarbij u dit bedrag dan óók ontvangt als extra inruilwaarde op uw huidige auto. Deze actie is dan zelfs te combineren met de lopende 50//50 deal voor financiering. U betaalt dan de helft van de aankoopwaarde nú en de andere helft gespreid over 36 maanden tegen 1,99 procent rente.

Scherpe prijzen
Dankzij het dubbele voordeel zijn veel modellen extra scherp geprijsd. Zo rijdt u al de Hyundai i10 vanaf 10.895 euro of 209 euro per maand. De Hyundai i20 staat voor u klaar vanaf 15.595 euro. Het voordeel is bij deze modellen al 1.000 euro. Gaat u voor de Hyundai i30? Deze is dankzij 2.000 euro voordeel leverbaar vanaf 24.995 euro of als Wagon, vanaf 26.495 euro.

Kona en meer
De populaire Kona is met 2.000 euro voordeel vanaf 20.495 euro. Maak ook kennis met de Kona Electric, die voor 39.195 euro klaar staat. Duurzame mobiliteit is ook zeer betaalbaar in de Hyundai iONIQ hybride, die leverbaar is vanaf 24.695 euro. De avontuurlijke Hyundai Tucson staat klaar met 2.000 euro voordeel, voor een scherpe 33.995 euro.

Maak kennis
Autobedrijf Herwers laat u graag kennismaken met deze modellen. Kom langs voor een proefrit en meer informatie aan de Solingenstraat 3 in Deventer of Laan van de Dierenriem 29 in Apeldoorn. Kijk ook op: www.herwers.nl/hyundai.

Begin de dag met een lach

Op mijn bedrijf bij AutoCity AVK werd ik aangesproken door mevrouw Verhoog over de column die ik maandelijks schrijf voor de Autopaper. Ik zei dat het na zoveel jaren niet mee valt om steeds maar weer een onderwerp te bedenken en vroeg haar om een onderwerp. Heel spontaan zei ze: "gewoon doorgaan en begin gewoon de dag met een lach". Ik zei: "Dit wordt het onderwerp."

Maar is dat wel waar, begin de dag met een lach. Dit zou voor iedereen fantastisch zijn, maar lukt dat ook. Als ik 's morgens vroeg de krant opensla, schrik ik soms of ben ik verbaasd over wat ik lees. Dan staat het huilen me nader dan het lachen. Vreselijke ongelukken en veel menselijk leed. Of ik lees dat het kabinet heeft berekend dat iedereen er in 2019 op vooruit gaat. Ik denk dan, dat is mooi en begin een beetje te lachen als een boer met kiespijn, want uit ervaring weet ik wel beter. Verhoging van het BTW-tarief, motorrijtuigenbelasting, BPM-tarieven, parkeertarieven en wat te denken van de medische kosten.

Wie is nu de lachende derde? Ik denk dat de minister van Financiën stiekem in zijn vuistje zit te lachen. Er komt vast wel weer meer binnen dan verwacht, want met de juiste berekeningen maken in Den Haag gaat er nog wel eens wat mis. Kijk nu maar eens naar de berekeningen die gemaakt gaan worden over een eerlijke kostenverdeling voor een beter klimaat. Ik ben zeker een voorstander van zorgen voor een beter milieu en een gezonde toekomst voor onze jeugd, maar pak dan ook de daadwerkelijk vervuilers stevig aan. En laat ook de buitenlandse vrachtauto`s en personenauto`s fors meebetalen aan de vervuiling, want dit zijn veelal geen schone motoren. Wij betalen ook in het buitenland voor een milieusticker en onze EU-genoten lachen ons gewoon uit. Die domme Nederlanders rekenen zelf niets, maar wij rekenen wel tolgeld en toeslagen. Laten wij dit ook doen. Beter (te) laat dan nooit, want wie het laatst lacht, lacht het best.

Laten we zorgen dat autorijden voor iedereen mogelijk blijft en ook kijken naar een schoon en beter milieu met een eerlijke kostenverdeling, want dan krijg je die lach niet van mijn gezicht.

Groeten René Temmink

Autobedrijf de Snipperling is de nieuwe Jeep-dealer in de regio!

Martijn van Norel Foto: Petra Koenderink

DEVENTER - Autobedrijf de Snipperling was al dealer van Fiat & Fiat Professional (bedrijfwagens) voor de regio en daarnaast service-dealer voor Jeep en Alfa Romeo. Sinds januari is De Snipperling ook officieel sales-dealer van Jeep.

Deze uitbreiding was een mooie toevoeging op het bestaande pakket. De kennis over de diverse modellen van Jeep was er al, doordat De Snipperling jarenlang als service-dealer werkzaam was. Met deze kennis en expertise bent u verzekerd van goed advies.

Jeep Renegade
Sinds kort staan in de showroom ook diverse modellen van Jeep, zoals de vernieuwde Jeep Renegade, opgesteld. Dit model is door het gezaghebbende Britse 4x4 Magazine verkozen tot 'Best Small SUV of the Year' van 2018. Het exterieur heeft de stoere uitstraling die zo kenmerkend is voor het merk Jeep. Een stoere grille aan de voorzijde en aan de achterkant van de auto zeer herkenbare vierkante achterlichten met daarin een 'X'-symbool verwerkt.

Mogelijkheden
U heeft de keuze tussen 3- of 4-cilinder benzinemotoren of een 2.0 MultiJet dieselmotor. U heeft verder de mogelijkheid om te kiezen voor handgeschakeld of automaat. Ook is de Renegade leverbaar met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. Afhankelijk van uw voorkeuren heeft uw auto een vermogen variërend van 120 pk tot 180 pk. Door extra optiepakketten kunt u de Renegade geheel naar eigen wens aanpassen. Wat veiligheid betreft heeft u niets te klagen. De Jeep Renegade is namelijk standaard voorzien van vele veiligheidssystemen. Zo is de auto onder andere voorzien van rijbaanassistentie, verkeersbordherkenning en intelligente snelheidsbegrenzing. Er is al een Jeep Renegade verkrijgbaar vanaf € 26.240,-.

Garantie
Leuke bijkomstigheid is dat per heden de fabrikant heeft besloten om alle nieuwe Jeeps te leveren met maar liefst 5 jaar garantie! Dit geldt overigens ook voor alle nieuwe 2019 auto's van Fiat en Alfa Romeo. Dat deze merken kwalitatief erg goed zijn, wordt dus nu extra onderstreept door de fabrieksgarantie te verlengen van 2 naar 5 jaar met onbeperkt aantal kilometers!

Showroom
Natuurlijk blijft Autobedrijf de Snipperling ook hét adres voor verkoop en onderhoud van Fiat, Fiat Professional en Alfa Romeo. Kom langs in de showroom aan de Hunneperweg 7 in Deventer om kennis te maken met de geheel vernieuwde Jeep Renegade of bijvoorbeeld de stoere Jeep Compass.

Humble Badging

In de jaren '80 werkte ik als vakkenvuller bij een Enschedese supermarkt. De nuchtere eigenaar van de supermarkt had een zoon Raymond en die werkte gewoon mee met de vulploeg om de lege schappen te vullen. Soms vertelde Raymond prachtige verhalen over z'n pa. Ik zal het vandaag niet hebben over een staandehouding door de verkeerspolitie wegens een snelheidsovertreding, waarbij vader met een stalen gezicht aangaf normaal nooit zo hard te rijden. De zuivere waarheid achterhaalde hem snel, want zoontje Raymond gilde vanaf de achterbank dat papa altijd te hard reed. Maar daar gaan we het nu niet over hebben. 'Pa' was een echte petrolhead, had al een paar Saabs turbo versleten en reed eind jaren '80 in een dikke BMW 535i. Op de M-serie na zo'n beetje de snelste en meest luxe BMW uit de Beierse stal. Maar pa vond het humor om lokale BMW dealer Piet Oldenhof te vragen er 524D achterop te zetten. Dat leverde bij de stoplichten steevast onthutste gezichten op als vader en zoon samen wegspurten in die dikke BMW.

Het fenomeen is tegenwoordig meer gemeengoed en bekend onder de Engelse noemer 'Humble Badging'. Een mooi woord voor een bescheiden logo op een dikke auto. En er is dus een categorie die net als de papa van Raymond het prachtig vinden dat de vlag op hun heilige koe een andere lading dekt onder de motorkap. Wij als 'echte' auto kenners denken dat je er alleen met een andere badge niet bent, want een beetje Mercedes AMG, BMW M of Audi RS herken je niet alleen aan het plaatje achterop, maar ook aan de vaak dikke bumpers, spoilers en grille. Staan wij voor het verkeerslicht naast zo'n snelle jongen met een geniepig verkeerd gemonteerd plaatje, laten we het gaspedaal voor wat het is en trekken heel rustig op. U bent vanaf heden dus ook gewaarschuwd…

HR-V Turbo en CR-V Hybrid bij Honda Wesselink in de showroom!

DEVENTER - Honda blijft vernieuwen, verbeteren en innoveren. Eind vorig jaar kwam het merk met de vernieuwde HR-V naar buiten. Ook werd de Honda HR-V 1.5 Turbo Sport aangekondigd. Daarnaast werd ook de CR-V compleet vernieuwd en wordt de lijn nu uitgebreid met de CR-V Hybrid versie. Is dat geen geweldig nieuws?

De Honda HR-V is een kleine SUV, maar is verder moeilijk te typeren. Het model is qua uiterlijk tegelijkertijd stoer, elegant en sportief. Het lijnenspel van de HR-V geeft dit model zijn bijzondere uitstraling, echter is er bij het ontwerp ook wel degelijk rekening gehouden met aerodynamica en mede daardoor heeft de HR-V een laag brandstofverbruik.

Foto: Petra Koenderink

Onder de motorkap
De standaard Honda HR-V is beschikbaar met 1.5 Benzine met handgeschakelde zesbak of CVT-automaat variant en beschikt over 130pk. De Honda HR-V Sport heeft een 1.5 Turbo blok onder de motorkap, een krachtige viercilinder. Deze is leverbaar met een handgeschakelde zesbak, maar er kan ook voor een automaat gekozen worden. De viercilinder zorgt voor een vermogen van 182pk en een koppel van minimaal 220Nm. De HR-V Sport heeft daardoor niet alleen een sportief uiterlijk, maar ook een sportief karakter.

Interieur
Eigenlijk laat het interieur van de Honda HR-V, in welke uitvoering dan ook, niets te wensen over. Veel zaken zijn elektrisch te bedienen zoals bijvoorbeeld de ruiten en de audiobediening zit aan het stuur. Verder is climate control en verwarmbare voorstoelen standaard in alle uitvoering verwerkt. Ook de systemen die voor extra veiligheid zorgen, verkeersbordherkenning, intelligente snelheidsbegrenzing e.d., ontbreken niet.

Personalisering
U heeft de keuze tussen een Comfort, Elegance, Executive en Sport uitvoering en die kunt u vervolgens met bijvoorbeeld een Robust Pack, Chrome Pack, velgen en laktype personaliseren. De Honda HR-V is verkrijgbaar vanaf € 28.765,-. Daarnaast heeft u nu tijdelijk voor slechts € 999,- meerprijs de meest luxe Executive automaat variant in plaats van de Elegance automaat.

CR-V Hybrid
Tevens staat de CR-V Hybrid bij Honda Wesselink in de showroom. Deze ultra zuinige hybride is voorzien van i-MMD-technologie. Met deze technologie wordt er geschakeld tussen de benzinemotor en de elektrische motor. Door de automatische schakeling wordt ervoor gezorgd dat er zo efficiënt mogelijk met energie wordt omgegaan zonder enig verlies van prestaties. De ideale mix van rijprestatie en zuinigheid en uiteraard de wegligging zoals u van een Honda gewend bent.

Informatie
Breng een bezoek aan de showroom van Honda Wesselink voor meer informatie over de HR-V. Nieuwsgierig naar de CR-V Hybrid? Laat u verrassen door het uitmuntende weggedrag van deze geweldenaar. U vindt de showroom aan de Solingenstraat 7 in Deventer. Ook via de website www.honda-wesselink.nl blijft u op de hoogte van ontwikkelingen, nieuwe modellen en acties.

Interieur
Achter het stuur van de Jimny valt op dat het interieur goed past bij de praktische insteek van het model. Er zijn zeker moderne touches te ontdekken zoals het navigatie- en infotainmentsysteem en de kleine digitale informatiedisplay in het instrumentarium. Wanneer je deze wegdenkt, zie je een vrij klassiek Jimny-interieur met mooi groot stuurwiel, grote knoppen en schakelaars voor klimaatbeheersing en grote tellers in het instrumentarium. Een klassieke, lekker lange schakelpook maakt het helemaal af. De afwerking is goed, maar het is géén luxepaard. Persoonlijk genieten we er van: het is simpel, niet te druk, goed overzichtelijk. Je zit aangenaam hoog en hebt dankzij het vele glas en de compacte afmetingen een goed zicht rondom de auto.

Opties
Wanneer de koper kiest voor de Select editie komen er wat meer comfort- en stijlopties in het interieur bij zoals verwarmde voorstoelen, elektrisch bedienbare ruiten en spiegels en chromen deurgrepen, handremknop en versnellingspookknop. Kopers kunnen kiezen uit acht kleuren, die ook in het interieur zichtbaar zijn. De meest complete Stijl editie voegt het 7 inch touchscreen met navigatie en Bluetooth, 15 inch lichtmetalen velgen, privacy glass, LED-projectie koplampen, een bagagebox, leren stuurwielbekleding en make-upspiegel met tickethouder toe. De Jimny doet overduidelijk niet aan een volledig alcantara-interieur, elektrisch verstelbare stoelen of andere tierelantijnen. We vinden voldoende opbergruimte her en der, waardoor we alles mooi op kunnen bergen voor een terreinrit.

Het platform
De nieuwe Jimny heeft een mooi platform dat ook zeer capabel is. Hij is voorzien van de 1.5 liter WT met 102 pk en een maximaal koppel van 130 Nm bij 4.000 toeren. Ze worden uitsluitend handgeschakeld geleverd met vijf versnellingen. Met een rijklaar gewicht van 1.165 kilo is dit voldoende. Het weggedrag is verfijnder dan de vorige generatie en de langere wielbasis geeft wat meer zekerheid en ruimte. De Jimny is standaard voorzien van vierwielaandrijving met AllGrip Pro en lage gearing. De bodemvrijheid van ruim 21 centimeter helpt met het rijden onder meer uitdagende omstandigheden.

Snufjes
De Jimny heeft natuurlijk ook diverse veiligheidssnufjes en rijhulpen. Een achteruitrijcamera of dergelijke treffen we niet aan, maar daarentegen wel Hill-Descent en Hill-Hold, voor het veilig afdalen en positie houden op een steilere heuvel. Een Brake Assistent System, ABS met remkrachtverdeling en ESP zorgen voor een zeker weggedrag en veilige stops wanneer nodig. De Jimny heeft ook Suzuki's Safety System, met onder meer herkennen van verkeersborden, rijbaanwaarschuwing en stabiliteitswaarschuwingen.

Prijzen
De Suzuki Jimny is nu leverbaar in drie edities. Dit begint bij de Comfort-editie, vanaf 26.999 euro. De Select begint bij 27.999 euro en de meest complete Stijl-editie begint bij 29.999 euro. Suzuki levert ook een leuke optielijst die nijgt naar het praktische, met onder meer uiteenlopende dakdrager- en dakkoffer-opties, bagagebakken, een rek achter de voorstoelen en natuurlijk een mooie mattenset voor wie het interieur ook op modderige dagen net wil houden. De trouwe Jimny fans zullen voldoende vinden om hun Jimny geheel naar wens samen te stellen.

Was de auto, óók in de winter

DEVENTER - In de winter krijgt de auto het zwaarder te verduren. De auto krijgt te maken met sneeuwresten, zout en andere rommel en chemicaliën op de wegen. Het is daarom ook zeker in de winter belangrijk om de auto goed schoon te maken.

Het lijkt misschien vechten tegen de bierkaai om de auto ook in de winter te wassen, maar toch is het een stukje behoud voor de auto. Na een sneeuwperiode zoals de afgelopen tijd zie je vaak een zwarte laag van zout en vuil die op de lak achterblijft. Pekel en vuil dat blijft zitten kan schade aanrichten aan plekken waar de lak of carrosserie al zwak is. Zeker plekjes waar je moeilijker bij kunt komen kunnen zo zelfs roest oplopen.

Voorzichtig!
Wanneer u de auto ijsvrij maakt is het belangrijk om dit met beleid te doen. Het té rigoureus schoon schrapen van de auto kan immers ook het vuil en zout over de lak schrapen wat zorgt voor krasjes. Het is daarom aan te raden om bij het wassen ook rustig te beginnen met het afspoelen van vuil op de auto, pas daarna doen we het stevigere waswerk. Gebruik hiervoor bij voorkeur lauw water. Als het buiten nog erg koud is of bij nachtvorst is het verstandig om alles goed droog te maken, zeker ook de rubbers rond de deuren. Insmeren met vaseline voorkomt vastvriezen.

Onderkant
De lak krijgt als zichtbaar deel veel aandacht, maar vergeet ook vooral de onderkant van de auto niet. Hier krijgt de auto vaak al wat schade door steenslag - een zwak punt dat vuil en pekel dan weer aan kan vallen. Het loont zeker om de auto in de wasstraat eens van onderen schoon te laten spuiten.

Corrosie
Hoewel fabrikanten veel doen om roestvorming tegen te gaan, is dit roestspook toch nog niet helemaal uitgebannen. Uit onder meer Brits en Zweeds onderzoek blijkt dat sommige auto's toch nog roestgevoelig zijn. Zo scoorden de Ford Fiesta en VW Polo relatief slecht, terwijl Audi's A8, Renault Espace en Mercedes S-Klasse juist heel goed scoren. Regelmatig goed wassen en controle moet voorkomen dat roestvorming een kans krijgt.

Pluspunten:

+ Herkenbaar Jimny met zijn praktische opzet.
+ Capabel op de weg en in het veld.
+ Goede, maar niet te veel snufjes.
+ Geheel naar wens samen te stellen

Prijzen:

Jimny Comfort: 26.999 euro

Jimny Select: 27.999 euro

Jimny Stijl: 29.999 euro

Toyota Hilux Challenger nu extra voordelig bij Wagenmaker

Foto: Petra Koenderink

DEVENTER - De Toyota Hilux Challenger is gericht op ondernemers, maar ook voor particulieren die van een stoere en rijk uitgeruste pick-up houden is dit een droom die uitkomt.

De Hilux is al meer dan vijftig jaar een vast onderdeel van de modellen van Toyota. Een auto die, zoals Toyota zelf zegt, onverwoestbaar is. De winst van de Dakar Rally 2019 kan dit alleen maar onderschrijven. De Hilux is een auto die tegen een stootje kan.

Specificaties
De Toyota Hilux Challenger is voorzien van extra cabineruimte en een grote laadbak. Verder is de auto uitgerust met een 2,4 liter dieselmotor en u heeft de keuze uit handgeschakeld of automaat. De Hilux Challenger heeft een trekvermogen tot maximaal 3.500 kg. Door de combinatie van deze factoren is deze Toyota ideaal voor iedereen die vaak wat grotere en zwaardere spullen te vervoeren heeft. Verder is de Hilux Challenger met Challenger pakket standaard voorzien van vierwielaandrijving met differentieelslot op de achteras en Climate Control. Ook is de laadbak voorzien van een tonneau cover en het interieur is rijk uitgerust met lederen bekleding, Full Map navigatiesysteem en een verstelbaar stuurwiel.

Actie
U kunt al een Toyota Hilux Challenger met Challenger pakket rijden voor € 32.990,- door een voordeel dat kan oplopen tot € 4.393,-. Deze actie loopt tot en met 31 maart van dit jaar. Voor alle voorwaarden omtrent deze actie gaat u naar Toyota Wagenmaker Deventer aan de Solingenstraat 1 in Deventer.

Een 2019 Nissan voor 2018 prijs!

Chris Bijker Foto: Petra Koenderink

DEVENTER - Autobedrijf Herwers geeft momenteel diverse mooie kortingen op Nissan actiemodellen. Zo rijdt u diverse 2019 modellen voor een scherpe 2018 prijs.

Nissan heeft nog tot en met 28 februari lopende kortingen op diverse modellen. De Nissan Micra is momenteel leverbaar voor een wel heel compact prijsje. Zo rijdt u de Micra Visia vanaf 17.990 euro, een korting van 1.000 euro.

Grote diversiteit
Nissan heeft een mooi gamma modellen; veelal zeer scherp geprijsd met de kortingsactie. Zo staat de Nissan Pulsar klaar vanaf 22.490 euro. De avontuurlijke Juke is rijklaar vanaf 18.990 en de Qashqai 24.000 euro. De Nissan X-Trail is leverbaar vanaf 33.090 euro. De Nissan Leaf is leverbaar vanaf 36.290 euro. Er zijn diverse edities op voorraad.

Private lease
Nissan biedt ook scherpe lage tarieven voor private lease. Zo bent u zeker van uw mobiliteit. Kopers kunnen ook kiezen voor Nissan All-Inclusive. Hierbij financiert u uw nieuwe auto inclusief uitgebreide garantie, onderhoud en pechhulp. Zo bent u eveneens voor een vast laag bedrag per maand zeker van uw mobiliteit. Kopers waarderen deze mogelijkheid, want in ieder geval onverwacht onderhoud is altijd een aanslag op de financiën. Ook wanneer u kiest voor private lease of financiering is uw auto geheel naar wens samen te stellen.

Maak een proefrit
Autobedrijf Herwers geeft u graag een passend advies. U bent van harte welkom voor een vrijblijvende proefrit. Zij kunnen u ook bijvoorbeeld de financiering voorrekenen of mogelijkheden voor private lease. Kom langs aan de Solingenstraat 3 in Deventer of Laan van de Dierenriem 29 in Apeldoorn. Kijk ook op: www.herwers.nl/nissan

Citroën komt met twee vernieuwde modellen op de Nederlandse markt

DEVENTER - Citroën heeft al meer dan 20 jaar een Berlingo in het assortiment en komt nu met een nieuwe en verbeterde versie. Verbeterde technieken ten opzichte van het eerste model en nog comfortabeler.

De nieuwe Berlingo is leverbaar in twee lengtes. De standaardlengte M is 4,4 meter en daarnaast is er ook de XL. Deze heeft een verlengde wielbasis en een grotere overhang achter waardoor de auto een lengte van 4,75 meter heeft. Bij beide lengtes kan gekozen worden voor vijf of zeven zitplaatsen.

Krachtige motoren
De Citroën Berlingo is leverbaar met verschillende motoren en transmissie. Het benzineaanbod bestaat uit de PureTech 110 S&S met handgeschakelde 6-versnellingsbak en PureTech 130 S&S EAT8. Wanneer u voor een dieselmotor gaat, is er de keuze uit de BlueHDi 75, BlueHDi en BlueHDi 100 S&S 100 met handgeschakelde 5 versnellingsbak en de BlueHDi 130 S&S met handgeschakelde 6-bak . De BlueHDi 130 S&S met EAT8 is leverbaar vanaf de tweede helft van dit jaar.

Nieuwe SUV
Niet alleen is er een nieuwe Berlingo in het assortiment opgenomen, maar ook is de Citroën C5 Aircross op de markt gekomen. De C5 Aircross is een SUV die zich in de stad thuis voelt, maar door de Grip Control ook ver buiten de gebaande wegen. Grip Control en Hill Descent Assist zorgen er samen voor dat bij berg op of af, zowel bij voor- als achteruitrijden, de kans op wegglijden wordt beperkt. U blijft controle houden over de auto.

Comfort
Er is keuze uit 2 benzine- en 3 dieselmotoren voor de Citroën C5 Aircross en dat levert een vermogen op van 130 tot 180 pk. Ook zal er een plug-in hybride uitvoering komen. Verder zijn er 20 veiligheids- en rijhulpsystemen voor de C5 Aircross. Ook zorgen de SUV door Progressive Hydraulic Cushions (de vering van de auto) en de brede stoelen voor een zeer comfortabele rijervaring.

Bewonderen
In de showroom van Auto Palace Deventer kunt u natuurlijk altijd de nieuwste modellen van Citroën zien. Zo is de Citroën Berlingo nu te zien in de showroom en deze is leverbaar vanaf € 28.620,-. Ook de Citroën C5 Aircross is te bewonderen aan de Dortmundstraat 4. Vanaf een prijs van € 31.390 kunt u al rijden in deze SUV van Citroën.

Kwaliteits-occasions bij Van Mossel Land Rover & Jaguar

APELDOORN - Autobedrijf Van Mossel biedt onder de noemer 'Approved' ook scherp geprijsde kwaliteits-occasions aan. Zo rijdt u een als-nieuwe Jaguar of Land Rover tegen een zeer scherpe prijs.

Autobedrijf Van Mossel heeft een ruime voorraad van deze kwaliteits-occasions van beide merken. Zo hebt u een goede kans van slagen wanneer u op zoek bent naar een specifiek model of uitrustingsniveau. Met een Approved Jaguar of Land Rover bent u zeker van een goede staat op zowel technisch als optisch vlak. Zo hebben deze auto's een gecontroleerde historie en herkomst en ze krijgen een uitgebreide reconditionering door getrainde technici van beide merken. Zij controleren deze auto's op maar liefst 165 inspectiepunten.

Garantie
De auto's worden als onderdeel van deze inspecties ook onderworpen aan een uitgebreide rijtest door de technici. Zo bent u zeker van topprestaties en de betrouwbaarheid: de auto zal rijden als een nieuw exemplaar. Jaguar en Land Rover staan dan ook achter deze Approved-gecertificeerde auto's met een uitgebreide 24 maanden garantie. Ook ontvangt u 24 maanden Jaguar of Land Rover Assistance, wat onder meer pechhulp en steun bij noodgevallen omvat. Zo bent u zeker van vele mooie, zorgeloze kilometers.

Meer informatie
Kom langs bij autobedrijf Van Mossel voor een kennismaking met deze Approved occasions. Gevestigd aan de Oude Apeldoornseweg 40 A in Apeldoorn. Kijk ook op: www.vanmossel.nl/jaguar of www.vanmossel.nl/landrover

Zorgeloos rijden met private lease van Volvo Nieuwenhuijse

Marijke de Vries Foto: Petra Koenderink

DEVENTER - Als automobilist hebt u tegenwoordig steeds meer opties voor aanschaf en gebruik van een auto. Eén van de vormen die de afgelopen jaren sterk aan populariteit wint is de private lease; een leaseoptie voor de particulier die precies wil weten waar hij aan toe is.

Een auto mag verrassen met rijplezier, verrassen met grote betrouwbaarheid, verrassen met zijn veelzijdigheid.... maar niet met zijn kosten. Private lease biedt u de zekerheid van een betrouwbare auto, zónder de onverwachte kosten die dit wel eens met zich meebrengt. Bij private lease betaalt u voor het gebruik van uw auto een vast, laag bedrag per maand. Hier zitten dan alle vaste lasten inbegrepen, waaronder uw periodiek onderhoud, bandenwissels, reparaties, wegenbelasting, all-risk verzekering, rechtsbijstandverzekering, pechhulp én de Volvo Card. De perfecte oplossing voor particulieren die het rijden belangrijker vinden dan het bezit van de auto. Aan het einde van uw contract is er geen slotsom en u levert de auto gewoon weer in.

Voorbeeld
Met Volvo Private Lease least u ook in 2019 tegen scherpe tarieven. Zo zijn de Volvo V40 en V40 Cross Country te leasen vanaf 389 euro per maand. Volvo Nieuwenhuijse geeft u graag advies over de mogelijkheden voor uw specifieke wensen. Kijk ook op www.nieuwenhuijse.nl of kom langs aan de Revalstraat 6 in Deventer / Paramariboweg 68 in Apeldoorn.

Extra inruilvoordeel tijdens The Big Event bij Opel Broekhuis

Foto: Petra Koenderink

DEVENTER - Opel-dealer Broekhuis met vestigingen in Deventer en Apeldoorn maakt de aanschaf van een nieuwe Opel wel heel aantrekkelijk. Tijdens de spectaculaire show The Big Event, die van 11 tot en met 16 februari in Nederland plaatsvindt, krijgt de klant 2.000 euro extra inruilwaarde bovenop de Autotelex-inruilwaarde van zijn huidige auto (1.000 euro voor de Opel KARL).

Gratis brandstof
Behalve de extra inruilwaarde krijgen kopers van een nieuwe Opel personen- of bedrijfsauto voor 500 euro gratis brandstof en mogen ze kosteloos voor 250 euro aan Opel-accessoires uitkiezen.

Inruilsensatie
Omdat Opel dit jaar 120 jaar bestaat, profiteert iedere koper van een nieuwe Opel óók van de 120-jaar deals bovenop de voordelen van The Big Event. Daarmee is The Big Event meer dan ooit dé inruilsensatie van Nederland! "The Big Event vindt in februari al voor de twaalfde keer plaats in Nederland. Ook wij doen mee aan deze grootscheepse voordeelshow. Onze klanten weten inmiddels dat er extra veel voordeel te halen is.", aldus Opel Broekhuis

Cheque
Via www.opel.nl kunnen klanten een inruilwaardecheque aanvragen. Die kunnen ze tijdens de actieperiode van 11 tot en met 16 februari verzilveren als zij hun auto bij Opel Broekhuis inruilen voor een nieuwe Opel. Vrijwel alle modellen van Opel doen mee, ook de bedrijfsauto's.

Kom langs
Opel Broekhuis laat u graag kennismaken met Opel's gamma voor een vrijblijvende proefrit of meer informatie. U bent van harte welkom aan de Revalstraat 10 in Deventer of Laan van Malkenschoten 85 in Apeldoorn.

AD Autobedrijf thuis in alle autobanden

In Nederland opereren bijna 150 autobedrijven onder de vlag van AD Autobedrijf. Het zijn full-service autobedrijven waar auto's worden gerepareerd, onderhouden en verkocht door absolute vakmensen.

De winter liet de afgelopen tijd nog even van zich merken met veel sneeuw en ijs, waardoor een goed stel winterbanden van onschatbare waarde was voor de veiligheid op de weg. Maar voor je het weet staat ook de lente weer voor de deur; we kijken dan ook weer vooruit naar de zomerbandenwissel. Naast het monteren van de zomerbanden kunt u bij AD Autobedrijf rekenen op extra service. Zo wordt voor u gratis de bandenspanning gecontroleerd en worden de banden, indien nodig, weer op de juiste spanning gebracht. Verder doet AD Autobedrijf een gratis meting van de profieldiepte van de zomerbanden. Daarnaast zorgt AD Autobedrijf ervoor dat de banden in de juiste rijrichting staan. Ook ontvangt u van AD Autobedrijf een gratis check-up van de auto na de winterperiode.

AD Autobedrijf levert autobanden van allerlei bekende merken. Om er maar eens een paar te noemen: Michelin, BF Goodrich, Kleber, Vredestein, Continental, Cooper, Dunlop, Firestone, Goodyear, Milestone, Pirelli, Toyo en Uniroyal. Stuk voor stuk autobanden van topmerken. Ook voor extra goedkope, maar kwalitatief goede autobanden zijn autobezitters bij AD Autobedrijf aan het juiste adres. Naast zomer- en winterbanden is AD Autobedrijf ook thuis in all-season banden, all-weather banden, SUV-banden en 4x4-banden. Kortom, AD Autobedrijf levert elk type autobanden tegen de beste prijs!

Techno-Classica in Essen

ESSEN - Van 10 tot 14 april organiseert de S.I.H.A de 31-ste editie van de Techno-Classica beurs in Essen.

Dit is een wereldbeurs voor oldtimers, classic- & prestige automobielen, motorsport, motorfietsen, vervangende onderdelen en restauratie. Ruim 220 exposerende classic clubs zorgen er bovendien voor dat dit de wereld clubmeeting van de internationale oldtimer-scene is.

Grote beurs
De Techno-Classica Essen heeft met intussen ruim 1.250 exposanten uit meer dan 30 landen zijn rol als de nummer één in de internationale oldtimer- en verzamelaar-beurzen vast gevestigd. Grote internationale autofabrikanten maken bijvoorbeeld gebruik van de glans die de automobiele classic wereldbeurs uitstraalt: meer dan 20 automerken presenteren op hun fabrieksstands bijzondere stukken, die voor een groot deel alleen op de Techno-Classica Essen te zien zijn.

Youngtimers
Nog steeds beslaat de autohandel met zo'n 2.700 grotendeels door gerenommeerde professionals aangeboden klassiekers een aanzienlijk deel van de ruimte. De beste rariteiten voor verzamelaars proberen elkaar af te troeven met gebruikte klassiekers en prestige cars van na de oorlog. Bovendien: meer dan 30 procent van de te koop aangeboden automobielen zijn betaalbare 'plug and play' youngtimers. Ook voor de jubileumstentoonstelling biedt de organisator weer een speciale show van wereldklasse; dit jaar onder het motto 'Tour de France Automobile Legends'. De van 1899 tot 1986 met onderbrekingen verreden etappe-rondrit nam in de internationale motorsport ook vanwege de deelname van gerenommeerde autofabrikanten een belangrijke plek in en werd als race- evenement voor historische raceauto's als Tour Auto (sinds 2009 'Tour Auto Optic 2000') nieuw leven ingeblazen.

Legendarische auto's
De S.I.H.A. presenteert enkele van de meest legendarische automobiele helden. Hieronder vallen bijvoorbeeld een Ferrari 250 Tour de France, Porsche 356 A 1500 GS Carrera of Ferrari 250 GT Berlinetta (SWB). Nieuw in het jubileumsjaar: naast de traditionele veiling van het vermaarde Engelse veilinghuis Coys houdt 's werelds belangrijkste veilinghuis RM Sotheby's voor de eerste keer een spectaculaire veiling van klassiekers in Duitsland.

Kom ook!
Er valt dus veel te zien op de beurs, voor iedereen die een interesse heeft in klassiekers en bijzondere auto's in de breedste zin. Kijk voor meer informatie op www.siha.de of voor kaartverkoop: www.technoclassica-tickets.de

Peugeot klaar voor de toekomst!

DEVENTER - Vanaf september dit jaar moeten alle nieuwe auto's voldoen aan de Euro 6d-Temp-norm. De uitstoot van een voertuig wordt in dit geval gemeten in de praktijk. Peugeot-modellen scoren goed bij de nieuwe manier van testen.

Nu wordt de waarde van de uitlaatgassen gemeten in het laboratorium volgens WLPT, Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. Deze test gaf al een beter beeld van de uitstoot van een auto dan de NEDC, New European Driving Cycle, maar was nog steeds niet werkelijke waarde.

Koploper
Peugeot meet emissies volgens de toekomstige Euro 6d-Temp-norm en is daarmee één van de weinige autofabrikanten die dat doet. De motoren die nu ontwikkeld worden voldoen al aan de eisen aan de emissiewaarden die in september gaan gelden. Daarbovenop komt ook nog eens dat het brandstofverbruik van de nieuwste krachtbonnen zeer gunstig is en dat het realistische gegevens zijn!

Uitblinkers
De test heeft laten zien dat Peugeot een aantal uitblinkers heeft. Zo is 1,2-liter Puretech benzinemotor een ware uitblinker. Deze motor is onder andere in de Peugeot 308 te vinden. De 308 heeft daardoor een CO2-uitstoot van 117 gram per kilometer. Dit is lager dan andere voertuigen in hetzelfde segment. Ook de 1,5-liter BlueHDI dieselmotor in bijvoorbeeld de Peugeot 3008 heeft met een CO2-uitstoot van 106 gram per kilometer een voorsprong op vele andere.

Kennismaken
Niet ervan overtuigd dat deze motoren toch krachtig zijn? Ga naar de showroom van Auto Palace Deventer aan de Dortmundstraat 4 in Deventer en ervaar het zelf met een proefrit!

Haal in één keer je rijbewijs

DEVENTER - Wat is een auto? Voor veel mensen is het antwoord: een ding met wielen dat je van A naar B brengt. Maar voor veel jongeren is hun eerste auto ook vooral: vrijheid! Het halen van je rijbewijs is een belangrijke mijlpaal voor veel jongeren en jongvolwassenen.

Het halen van je rijbewijs is niet gemakkelijk. Landelijk gezien haalt 52 procent van de mensen één keer hun rijbewijs. In Overijssel presteren we beter: bijna 57 procent slaagt in één keer. Je kunt zelf veel doen om bij deze gelukkigen te horen. Het CBR geeft op cbr.nl/rijbewijstips enkele goede adviezen.

Goede rijschool
De keuze voor een goede rijschool is de belangrijkste tip. Via de CBR Rijschoolzoeker is onder meer het slagingspercentage van die school te zien. Een goede school werkt met een realistische leskaart om te kijken hoe je vordering is en moedigt aan om de tussentijdse toets te doen bij het CBR. Ze laten je ook pas examen doen wanneer je echt veilig en zelfstandig kunt rijden.

Kosten
Kijk ook vooraf goed naar de kosten voor het rijbewijs. Gemiddeld kost dit 2.300 euro. Een goede rijschool is realistisch hoeveel lessen je nodig hebt, dus het kan duurder of goedkoper uitvallen. Vergelijk goed de kosten van een rijles-pakket of losse lessen.

Goed leren
We weten het: niemand wil graag met z'n neus in de lesboeken, maar goed de lesstof leren en dán pas oefenen met het theorie-examen zorgt voor een hogere slagingskans. Wanneer je klaar bent kun je ook de tussentijdse toets doen. Zo weetje welke aspecten je goed onder de knie hebt en waar nog wat leswerk nodig is.

Faalangst
Zit je echt met faalangst? Er zijn zelfs speciale faalangst-rijexamens, die samen met de rijschool aan te vragen zijn. Deze duren langer en je kunt tijdens het rijden een time-out aanvragen om de spanning minder te laten worden. Wel zijn deze examens duurder: 152 euro tegenover 108 euro voor een standaardexamen, plus extra kosten voor gebruik van de lesauto en instrictuur van de rijschool die mee gaan naar je examen. Maar met een aanzienlijk hogere slagingskans verdient zich dit in theorie weer terug wanneer je in één keer je rijbewijs haalt.

Steeds meer youngtimers

Volvo V50 R-Design

DEVENTER - Het aantal youngtimers op de Nederlandse wegen is sterk gestegen de afgelopen jaren. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Een youngtimer is een auto die tussen de 15 en 40 jaar oud is. Hierna is het een oldtimer. In Nederland reden vorig jaar zo'n 1,9 miljoen young- en oldtimers rond. Tien jaar eerder waren dat er nog 900.000. Jaarlijks nam het percentage auto's van 15 jaar en ouder op de weg toe met zo'n 8 procent per jaar. Met name het aanteel 'jonge youngtimers' tussen de 15 en 25 jaar nam toe de afgelopen tien jaar. Er reden vorig jaar zo'n 1,6 miljoen van deze auto's rond.

Oorzaak
De groei is onder meer te danken aan zakelijk bijtellingsregels. De jonge youngtimers zijn bovengemiddeld populair bij bedrijven. Wanneer een auto namelijk 15 jaar oud is, wordt de bijtelling van 35 procent berekend op basis van de dagwaarde en niet meer de cataloguswaarde.

Wat is populair?
Dit vertaalt zich ook in het merkenlijstje qua populariteit: Volvo voert de lijst aan bij gewilde youngtimers voor zakelijk gebruik, waarbij de V70 een geliefde keuze is. Dit wordt gevolgd door Mercedes, BMW (3 en 5 serie doen het goed), Volkswagen, Opel, Toyota, Audi, Ford, Peugeot en Renault.

Ook voor de particulier
Een mooie youngtimer is ook voor de particulier best aantrekkelijk. Zo is een auto van de leeftijd vaak voorzien van de meest gangbare snufjes die we ook nu terug zien op de auto's. De betrouwbaarheid van auto's werd ook steeds beter, waardoor zelfs een 15 jaar oud model nog vele mooie kilometers in zich heeft.

Spannende onthulling van de nieuwe Renault Clio

Eind januari voerde Renault de spanning mooi op. Op 28 januari onthulde ze het interieur van de nieuwe Clio, maar verder nog niets. Het exterieur werd een dag later alsnog bekend gemaakt.

In 1990 werd de Renault Clio voor het eerst op de markt gebracht en inmiddels maakt de vijfde generatie haar opwachting. In al die jaren is de Clio het bestverkochte model wereldwijd van de Groupe Renault.

Eerste onthulling
Het dashboard is geheel vernieuwd. Het dashboard heeft een golvende vormgeving. Deze oogt daardoor breder, maar is in werkelijkheid kleiner dan voorheen. Ook zijn er geen analoge meters meer, maar enkel digitale. Verder is de nieuwe Clio voorzien van de grootste schermen in het segment. Een 9,3 inch multimediascherm zorgt voor toegang tot alle multimedia-, navigatie- en infotainmentsystemen. Verder zijn de stoelen zo vormgegeven dat ze optimale steun bieden aan het lichaam en de gekozen bekleding geeft de Clio een luxe uitstraling.

Exterieur
De tweede onthulling was die van het exterieur een dag later. Zoals Renault het zelf omschrijft "De nieuwe Renault Clio bezit de sensuele vormen van de vorige generatie en oogt eleganter en dynamischer vanuit alle hoeken." De Clio is verkrijgbaar in nieuwe carrosseriekleuren zoals Orange Valencia en is voorzien van een vernislaag die voor het eerst toegepast wordt in de auto-industrie. Renault heeft bij deze nieuwe versie goed gekeken naar details als de verlichting. De full-LED-koplampen hebben net als de achterlichten een C-vormige lichtsignatuur.

Nog onbekend
Door Renault is nog niet bekend gemaakt wanneer de nieuwe Renault Clio in de showroom staat en hoeveel deze nieuwe versie gaat kosten. Blijf op de hoogte via www.renault.nl of uw lokale Renault-dealer.

Schade bij vorst, maar niet altijd veroorzaakt door een glijpartij

DEVENTER - In de winter worden er altijd meer autoschades gemeld bij het Centrum voor Verzekeringsstatistiek. Ligt er aan het eind van de dag zo'n vijf centimeter sneeuw, dan kan het aantal schademeldingen zomaar 50% hoger liggen dan op een "normale" dag.

Toch zijn gladheid en de aanrijdingen die daardoor ontstaan niet de enige veroorzakers van autoschade. Vorst kan ook veel schade aan het wegdek veroorzaken. Ineens geen perfect asfalt meer, maar een weg met gaten en vol met losse steentjes. Juist deze steentjes kunnen ook schade veroorzaken aan ruiten en carrosserie.

Wat te doen?
Wanneer u schade heeft, dan is het belangrijk dit goed af te handelen. Er moet een schadeformulier ingevuld worden, de verzekeraar moet op de hoogte gebracht worden en herstel moet plaatsvinden. En juist voor dat herstel is expertise nodig. Waarom een paneel volledig opnieuw spuiten als het opgelost kan worden met Aqua Small Repair? Waarom een nieuwe autoruit plaatsen als ruitreparatie mogelijk is? Waarom een nieuwe grill laten plaatsen terwijl kunststofreparatie van de grill al volstaat? Een bedrijf met de juiste kennis in huis kan u adviseren over alle mogelijkheden. Daarbij hoort niet alleen vakkundige reparatie maar ook het oog hebben voor het kostenplaatje en hulp bij eventuele administratieve afhandeling van autoschade.

Het wagenpark kan kleurrijker!

DEVENTER - Het Nederlandse wagenpark is saai qua kleurstelling. Autokopers gaan nog steeds voor veilige keuzes: grijs is met stip op nummer één de populairste keuze. Gevolgd door zwart, blauw, wit en rood. Maar wat als je die nieuwe of gebruikte auto tóch graag in neon-zuurstok-roze wil rijden? Wrap hem!

Het grijze, grauwe Nederlandse wagenpark is ingegeven door onze mentaliteit van 'doe maar gewoon'. Het is ook pragmatisch; een auto met een veilige kleurkeuze zal tweedehands altijd makkelijker verkopen dan een exotische kleur. Je moet immers maar weer een liefhebber zien te vinden die óók een neon-zuurstok-roze auto wil hebben.

Wrappen
Wrappen is dan een mooie oplossing. U kunt de auto dan in laten pakken met een speciaal kleurfolie in alle gewenste kleuren van de regenboog. Of zelfs spiegelend chrome, goud of een complete regenboog. Naar wens met een matte of metallic afwerking; alles is mogelijk. Het folie biedt naast de nieuwe kleur ook een extra laag bescherming voor de lak, dankzij de extra toplaag en UV-coating. Het wrappen kost tussen de 1.200 en 4.000 euro, afhankelijk van het bedrijf en auto. Een gewrapte auto kunt u het beste gewoon met de hand wassen. Gemiddeld gaat een wrap zo'n vier jaar mee en langer met goed onderhoud. Het is ook mogelijk om onderdelen te laten wrappen, zoals de motorkap, spiegelkappen of spoilers. Zo kunt u wat mooie accenten aanbrengen om uw auto echt uniek te maken.

Melding bij RDW
Wanneer u de kleur van uw personenauto of kampeerwagen verandert, is het ook verplicht om een melding te doen bij het RDW. De kleur van de auto staat immers op het kentekenbewijs. Het doorgeven van een kleurwijziging is gratis en kan online via www.rdw.nl

Veilig laden aanhanger voorkomt veel problemen

DEVENTER - Af en toe is het nodig om wat meer mee te nemen dan er in de kofferbak past. Bijvoorbeeld voor een verbouwing, verhuizing of tuinrenovatie. Een aanhanger is dan een handig hulpmiddel. Maar je moet deze wél veilig gebruiken.

De regels voor het gebruik van de aanhanger worden nog wel eens als betutteling ervaren en vaak 'loopt het wel los' qua laden. Vergis u echter niet: met een onjuiste belading van de aanhanger riskeert u niet alleen een boete, maar ook een ongeval. Met uw rijbewijs B, BE of B+ (code 96) mag u rijden met een aanhanger. Welk rijbewijs u heeft bepaalt de maximale toegestane massa van auto plus aanhanger mét lading. Zo mag u met rijbewijs B een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo geladen. Meer mag, maar alleen als auto plus aanhanger niet boven de 3.500 kilo uitkomen. Met B+ mag u iedere aanhanger trekken, mits het gewicht van auto plus aanhanger en lading niet boven de 4.250 kilo is. Met BE mag u een aanhanger van maximaal 3.500 kilo beladen rijden. De regels voor het rijbewijs BE zijn in 2013 veranderd. Hebt u uw rijbewijs voor 1 januari 2013 gehaald? Dan zit er voor u geen grens aan het lege gewicht plus laadvermogen, maar de trekhaak moet dit wel aankunnen.

Grote items
Een aanhanger mag maximaal 4 meter hoog, 2,55 meter breed en maximaal 12 meter lang zijn inclusief dissel. Een deelbare lading mag niet meer uitsteken dan 1 meter achter de aanhanger en niet meer dan 5 meter vanaf het hart van de achteras. Een deelbare lading mag niet breder zijn dan de aanhanger. Een uitstekende lading moet gemarkeerd worden met een rood/wit vierkant bord.

Veilig laden
Ook de manier hoe u het gewicht van de lading in de aanhanger plaatst is van invloed op het weggedrag en de veiligheid. Zo is het belangrijk om 60 procent van het gewicht voor in de aanhanger te leggen. Hoe dichter het bij de trekhaak ligt, hoe kleiner het risico dat de aanhanger gaat zwalken. Als dit namelijk helemaal achteraan zou liggen, gaat de aanhanger als een pendule heen en weer bij een uitwijkmanoeuvre. Zware objecten legt u onderop.